Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zet meer in op zorgtechnologie’

Mark van Dorresteijn
Technologie in de zorg moet op veel grotere schaal gesteund worden dan nu gebeurt. Anders zijn er binnen tien jaar honderdduizenden handen aan het bed tekort. Daarvoor waarschuwt Vereniging FME-CWM, de industriële werkgevers- en ondernemersorganisatie in Nederland. De vereniging presenteerde gisteren het magazine 1001 Zorgoplossingen aan minister Schippers van VWS.
‘Zet meer in op zorgtechnologie’

In het magazine wordt een aantal voorbeelden van technologische oplossingen voor de zorg gepresenteerd, zoals bewakingssystemen en drukmatten die informatie geven over de beweging van patiënten. Zo kan de zorgverlener opgeroepen worden als het nodig is, bijvoorbeeld als de patiënt lange tijd niet beweegt of gevallen is. Ook staat als voorbeeld een apparaatje waarmee trombosepatiënten zelf hun bloedstolling kunnen controleren. Daardoor zijn minder trombosecentra en -medewerkers nodig.

Kosten en opbrengsten

FME en een aantal brancheorganisaties zijn van mening dat er nu nog te veel gekeken wordt naar de kosten van de zorg en niet naar de opbrengsten die dit soort technische snufjes in de gezondheidszorg kan opleveren. Voor eventuele technische mankementen en de risico’s van dien voor de kwetsbare patiënten die ervan afhankelijk zijn, lijken ze niet bang te zijn. “Deze toepassingen worden allemaal heel goed getest. We hebben er vertrouwen in dat ze ook echt goed werken. Personeel dat ermee om moet gaan, wordt heel goed getraind”, aldus FME-voorzitter Kamminga.

Reactie Schippers

Minister Edith Schippers van VWS reageerde positief op de in het magazine gepresenteerd oplossingen. Zij noemde zichzelf groot voorstander van innovatie in de medische sector. Wel benadrukte Schippers dat het van belang is om ervoor te zorgen dat de nieuwe technologieën niet boven op het bestaande komen, maar in de plaats ervan. “Anders blijft innovatie een kostenpost. Dat is niet de bedoeling”, aldus de minister maandag. “Als mensen thuis een apparaat gebruiken waardoor ze niet meer naar het ziekenhuis moeten, moeten de zorgverzekeraars de vergoeding voor het ziekenhuis herbekijken”, noemde ze als voorbeeld. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Technologie in de zorg

In het septembernummer van Zorgvisie magazine staat het artikel ‘Ontwikkeling moet sneller – robotica meer dan een blikken wezen’ waarin eveneens wordt gepleit voor meer en bovendien snellere inzet van technologie in de zorg. Bekijk ook vijf voorbeelden van robotica in de langdurige zorg.

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. En weet u wat ontzettend veel ziekteverzuim/arbeidsongeschiktheid in de verpleeghuiszorg zou schelen?
    Het verplicht stellen van tilliften die een hulpmotortje hebben. Ontzettend veel verzorgenden die halfzijdig verlamde mensen van rond de 100 kilo moeten helpen, lopen vaak en veel overbelastingsklachten op, schouders knieèen etc door het verplaatsen (duwen en trekken) van niet-gemotoriseerde tilliften die niet lekker sporen.Het is een enorme investering, maar wel eentje die de postcodeloterij-steun zou verdienen; want van VWS hoeven we het niet te verwachten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.