Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziekenhuisbestuur verdient massaal meer dan premier

Redactie Zorgvisie
Negentig procent van de ziekenhuisbestuurders verdiende in 2008 meer dan de minister-president. Negentien van hen ontvingen meer dan drie ton euro. Dat berekende de SP in haar rapport ‘Over de top’.

De SP onderzocht de jaarrekeningen van 89 ziekenhuizen. Het salaris van bestuurders die enkele maanden werkten, is omgerekend naar het jaarsalaris.

Top drie

Het Martini Ziekenhuis in Groningen voert de lijst aan met bijna zes en een halve ton euro voor een bestuurder. Dat is inclusief een ontslagvergoeding. Andere grootverdieners zijn te vinden in het Albert Schweitzer Ziekenhuis dat aan een bestuurder zes ton uitkeerde: het salaris, plus een bonus van 41.576 euro en een ontslagvergoeding van 318.573 euro. De tweede bestuurder van het Albert Schweitzer kreeg 523.857 euro, ook inclusief een bonus van 44 duizend euro en een ontslagvergoeding van 224.895 euro.

Bonussen

Zesentwintig bestuurders ontvingen een bonus voor hun werk. De vijftien procent ziekenhuizen waarin een bonussencultuur geldt, zijn: het Albert Schweitzer Ziekenhuis, Amphia Ziekenhuis, Atrium Medisch Centrum, Maasstad Ziekenhuis, Máxima Medisch Centrum, Medisch Centrum Haaglanden, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Reinier de Graaf Groep, Sint Anna Zorggroep, Sint Franciscus Gasthuis, Sint Jansdal, Spaarne Ziekenhuis, Vlietland Ziekenhuis, Waterlandziekenhuis en het Zaans Medisch Centrum. De bonussen lopen uiteen van 3000 euro tot 62.652 euro. Gemiddeld ontvingen de bestuurders een bonus van 21.781 euro.

Ontslagvergoedingen

Meer dan twee en een half miljoen ging naar ontslagvergoedingen. Vijftien bestuurders van dertien ziekenhuizen kregen een ontslagvergoeding mee. Dit gebeurde in het Albert Schweitzer Ziekenhuis, Alysis Zorggroep, Martini Ziekenhuis, Rode Kruis Ziekenhuis, Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, Medisch Spectrum Twente, Catharina Ziekenhuis, Ziekenhuis Sint Franciscus, Vlietland Ziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, BovenIJ Ziekenhuis, Medisch Centrum Alkmaar en het Scheper Ziekenhuis. De ontslagvergoeding varieert van 50.111 euro tot 405.356 euro.

Laks

De regering werkt aan een wetsvoorstel om de salarissen in de zorg te beteugelen. Het resultaat wordt in 2010 verwacht. De SP vindt de regering te laks in het aanpakken van de ‘graaicultuur’. Daarom dient de partij nu zelf een wetsvoorstel in dat inhoudt dat zorginstellingen geen vergunning krijgen om zorg te verlenen als ze het maximumsalaris niet respecteren. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Top 5: dure interim-bestuurders

NVZD: ook interim-bestuurder valt onder salariscode

Topsalaris in de zorg: max. 220 duizend euro

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.