Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuisruzie Spijkenisse naar Raad van State

Redactie Zorgvisie
Eigenaar Fred Nieswaag van de zelfstandige behandelkliniek Medical Expertise Clinics (MEC) in Spijkenisse zegt noodgedwongen zijn bedrijf te moeten sluiten. De gemeente zou zijn kliniek stelselmatig tegenwerken omdat de betrokken wethouder onder een hoedje speelt met het nabij gelegen Ruwaard van Putten Ziekenhuis.

Directeur Nieswaag zegt jarenlang systematisch te zijn tegengewerkt door de gemeente Spijkenisse. Nieswaag heeft een schadeclaim bij de gemeente neergelegd van 3,5 miljoen euro. Het conflict gaat over het bestemmingsplan van het industrieterrein waar zijn Zelfstandig behandelcentrum (Zbc) staat. “Wij hebben toestemming van de gemeente gekregen ons hier te vestigen”, zegt Nieswaag. “We hebben ook alle benodigde vergunningen van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Toen bleek de gemeente ineens geen toestemming meer te geven.”

Zelfstandige behandelkliniek

In 2007 gaat de kliniek vier maanden op slot. Het MEC zegt hiertoe gedwongen te zijn door de lange vergunningsprocedure van de gemeente en stapt naar de rechter. Deze oordeelt dat de kliniek wel in het bestemmingsplan past. De kliniek gaat weer open. De geleden schade is echter volgens Nieswaag inmiddels zo hoog dat hij zijn deuren nu noodgedwongen moet sluiten. De schadeclaim verandert daar volgens hem niets aan. “Ik heb mijn eigen geld in dit bedrijf gestoken”, zegt Nieswaag. “Verder staan vierentwintig banen op het spel. Ook al krijgen we de schade terugbetaalt, dan is het te laat.”

Wethouder Spijkenisse

Wethouder Christel Mourik zegt dat de gemeente niets tegen het MEC heeft, maar wel tegen de plek waar de kliniek gevestigd is. “We hebben vanaf het begin gezegd dat het industrieterrein waar de kliniek staat niet de goede locatie is”, aldus de wethouder. “Het is een terrein voor zware industrie en wij willen daar niets met een zorgbestemming hebben.” De rechter heeft tot twee keer toe geoordeeld dat een Zelfstandige behandelkliniek wel in het bestemmingsplan past. Nu wil de gemeente de bestemming aanpassen. “Het MEC is welkom in Spijkenisse. Bijvoorbeeld in het centrum. Maar we willen zeker weten dat op dat industrieterrein geen zorgorganisaties komen. Vandaar dat we de zaak nu aan de Raad van State hebben voorgelegd.” Over de schadeclaim zegt de wethouder: “We hebben een brief met een aankondiging ontvangen. Wat ons betreft wachten we de afspraak van de Raad van State af.”

Ruwaard van Putten Ziekenhuis

Bestuurder Lettie van Atteveld van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis herkent zich niet in de kritiek van Nieswaag. “Wij hebben helemaal geen afspraken met de gemeente in wat voor vorm dan ook”, zegt Atteveld. “In de beginfase hebben wij samenwerking onderzocht met het MEC maar omdat er geen aantoonbare zekerheid was over de kwaliteit van zorg is dit niet van de grond gekomen. Als Ruwaard van Putten Ziekenhuis hebben wij overigens geen enkel bezwaar tegen concurreren want dit past in de maatschappelijke opvattingen over gezondheidszorg.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Zelfstandige klinieken in geldnood

‘Boxmeer is vereerd met private oncologiekliniek’

Ruwaard van Puttenziekenhuis sluit IC

Omstreden privékliniek Silhouet weer open

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.