Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Ziekenhuizen komen slecht uit stresstest

Met name de Universitair Medisch Centra’s (UMC’s) en de topklinische ziekenhuizen komen slecht uit een test voor financiële gezondheid. De stresstest van accountancybureau Ernst & Young is uitgevoerd onder 179 grootste zorginstellingen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Ziekenhuizen komen slecht uit stresstest
Foto: ANP Koen Suyk

De stresstest die Ernst & Young heeft uitgevoerd bestaat uit zes financiële kengetallen die inzicht geven in de solvabiliteit, de winstgevendheid en de capaciteit om aan rente en aflossingen te voldoen. Deze uitkomsten kunnen een indicator zijn voor de financiële gezondheid van een zorginstelling. Meer dan de helft van de onderzochte instellingen voldoet aan minder dan drie van de zes normen die door banken gehanteerd worden bij financiering.

Verschillen
Bert Hilverda, partner bij Ernst & Young: ‘De uitkomsten van de stresstest laten zien dat binnen de sectoren instellingen veel van elkaar verschillen. Opvallend is de tweedeling tussen curatieve zorg en

1
29

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.