Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen luiden noodklok over dure medicijnen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen moeten dure medicijnen deels uit eigen zak betalen omdat ze de kosten niet vergoed krijgen van de zorgverzekeraar. Het bedrag dat een ziekenhuis moet toeleggen varieert van enkele tonnen tot 4 miljoen euro per jaar en is stijgende.
Ziekenhuizen luiden noodklok over dure medicijnen
Foto: ANP/Koen Suyk

Dat blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie NVZ.

Dure medicijnen

Dure geneesmiddelen vormen een steeds grotere kostenpost. Vorig jaar zijn de kosten van dure medicijnen ruim 12 procent gestegen. Dat betekent gemiddeld 15,6 miljoen euro per instelling in 2014 en 13,9 miljoen euro in 2013. Dure medicatie valt vaak onder de plafondafspraak met doorleverplicht. Daar komt bij dat het verzekerde pakket volstroomt met nieuwe medicijnen die op de markt komen en het ziekenhuis is verplicht die te vergoeden. Tachtig procent van de ziekenhuizen levert uiteindelijk meer dan is afgesproken met de zorgverzekeraars en krijgt die kosten niet vergoed.

Ziekenhuisbudget

Het aandeel van de kosten van dure medicatie op het totale ziekenhuisbudget neemt toe. Hoe groot die toename is, is niet precies te zeggen omdat instellingen verschillend omgaan met de bepaling van de totale kosten. Bij grote topklinische ziekenhuizen bedragen de kosten van zogeheten add-on geneesmiddelen in 2013 gemiddeld 20,7 miljoen. Dit bedrag is in 2014 gestegen naar 22,7 miljoen euro. Ook bij de overige algemene ziekenhuizen is die stijging te zien. De totale kosten add-on geneesmiddelen bedroegen gemiddeld negen miljoen euro per ziekenhuis in 2013 en ruim 10 miljoen euro in 2014.

Zorgverzekeraars

85 procent van de ziekenhuizen verwacht geen goede afspraken te kunnen maken over levering van dure medicatie in 2016 en daarna. Steeds meer patiënten hebben dure middelen nodig, nieuwe medicijnen zijn duur en moeten verplicht worden vergoed en de plafondafspraken met verzekeraars houden geen rekening met medicijnen die gedurende het contractjaar op de markt komen. Kortom: de ziekenhuizen vinden het niet terecht dat alles op  hen neer komt en willen snel een landelijke oplossing voor de bekostiging van dure medicijnen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.