De kostenstijging in de gezondheidszorg kan de komende jaren worden opgevangen door overbodige handelingen niet meer uit te voeren, zo concludeert Klink in het rapport van zijn werkgeverBooz & Company. Hij sprak met bestuurders, artsen en hoogleraren over mogelijkheden om de explosief stijgende zorgkosten op te vangen. Zij stellen voor de enorme verspilling aan te pakken. Niet alleen zijn de mogelijke opbrengsten daarvan gigantisch, het is ook een maatregel die voor patiënten minder ingrijpend is, aldus de Volkskrant.
Dertig procent
Buitenlands onderzoek toont dat op die manier dertig procent op het zorgbudget kan worden bespaard. Klink komt tot een vergelijkbare schatting: van de kleine dertig miljard euro in de curatieve zorg (verleend door artsen en specialisten) kan tot acht miljard worden vermeden. ‘Dat is het ideale scenario’, zegt Klink in de krant. ‘In de praktijk kan dat lager uitvallen, maar minstens zes miljard is haalbaar.’
Initiatieven
Initiatieven voor verbetering moeten volgens Klink komen van de werkvloer. De initiatiefnemers hopen op steun van zorgverzekeraars. Klink: ‘Nu is de prijs bepalend en zo ontstaat productiedruk. Daardoor is er nóg minder tijd voor de patiënt, nóg minder ruimte in de agenda om bijvoorbeeld therapietrouw te bevorderen. Gevolg: minder kwaliteit en meer behandelingen, dus meer kosten. Dat vliegwiel moeten we omdraaien.’
Kosten
De kosten in de gezondheidszorg (inclusief ouderenzorg zo’n 70 miljard euro) stijgen zo snel, dat een zorgcrisis dreigt van eenzelfde omvang als de huidige financiële crisis, schrijft Klink. (Volkskrant – Wouter van den Elsen / Twitter)
Lees meer:
Politiek reageert positief op advies zorgkosten Klink
Ab Klink wil het CDA niet leiden
Schippers: werkend medicijn gewoon vergoed ondanks kosten
Ab Klink naar adviesbureau Booz&Company
Jan C Ab Klink (ja die, en tegenwoordig hoofd van ???? van Booz & Company; niet te geloven) ) heeft een voorstel gedaan naar de overheid om in de zorg 4 tot 8 miljard te sparen DOOR BETERE KWALITEIT. ** Dit schreef ik naar kassa daarover; ** AAN KASSA: Die vuile vieze geslepen bureaux als Booz & Company — ik herhaal al zulke bureaux, niet alleen Booz & Company; ook heel veel kleintjes — hebben de zorg kapot gemaakt. Die hebben jarenlang met nietszeggende kreten en kleine groepjes zogenaamde “helpers” een HELE HELE DURE PLAATS GEPAKT IN DE ZORG door en met zogenaamde onderzoeken, analyses, adviezen, statistische overzichten, nietszeggende cursussen. Let op, dezelfde miljarden waar ze nu over praten. Maar dat zeggen de geslepen jongens en dames in dure pakken en mantelpakjes niet. “Door te focussen op betere zorg”, vermelden ze. Dat is weer zo’n kreet waarvan ze weten dat die het goed doet. Vraag ze naar een inco, ondersteek of thermometer en ze geven je respectievelijk een figuurzaag, een potlood en theekop in je hand. Mensen let op: “door meer kwaliteit besparen we 4 tot 8 miljard” zeggen ze; bedenk dat het laagste en hoogste getal 4000 miljoen verschilt (vierduizend miljoen). Dat is dus gewoon een slag in de lucht. “En dat doen we op kwaliteit”. Het is om te gieren. Vraag elke directeur van een zorginstelling om betere kwaliteit en hij zegt dat hij daar het geld niet voor heeft. Voor het gemak noemen ze niet een concrete actie om ook maar 1000 euro te besparen; nee zij besparen 8 miljoen maal 1000 euro (achtduizend miljoen). Ik weet wel een besparing van miljoenen voor de toekomst. HOUD VOORAL BUREAUX ALS BOOZ & COMPANY BUITEN DE DEUR. Ze (Klink, zijn bureau en consorten) zitten gewoon te vissen naar een makkelijke nietszeggende opdracht die miljarden oplevert. Doen criminelen ook. Jullie denken dat ik een bestuurder van een instelling ben. Helemaal mis. Mijn heel lieve en knappe vrouw (nog maar 68) heeft er – onder andere vanwege de slechte instellingenzorg — een eind aan gemaakt in de zorginstelling omdat HEEL HEEL VEEL GELD voor echte kwaliteit gedurende 20 jaar naar geslepen bureaux als Booz & Company is gegaan. Het meest ergerlijke is nog dat sommige bestuurders onder een hoedje hebben gespeeld met zulke bureaux en daar in hun derde huis in Toscane GEEN ENKELE SPIJT VAN HEBBEN.
Tja, de analyse van Klink wordt en werd (er is niets nieuws hier te vinden) door iedereen breed gedeeld. De oplossingen zijn echter altijd en overal lastig gebleken en die van Klink bevatten geen nieuwe oplossingsrichtingen. Als we kijken naar zijn oplossingen, dan zoekt hij geld in de private hoek (zorgaanbieders/verzekeraars). Ik ben benieuwd of hij hen kan overtuigen.
Dt hoef je niet aan de politici over te laten, want kom het voor het aantal stemmen niet goed uit om zulke stappen te ondernemen, dan draaien ze als een blad aan de boom om!
En dat al sinds de jaren 80 eind vorige eeuw
Altijd verstandig om dit soort rapporten zelf door te nemen.
A Klink wil de marktwerking juist versterken door ook concurrentie op kwaliteit door te voeren. Naast de huidige prijsconcurrentie. Verzekerden moeten vooraf kunnen inschatten welke kwaliteit zorg zij wensen voor welke prijs. Verzekeraars moeten die kwaliteit dan transparant maken. A Klink ziet nog wel een ethisch probleem: de arts moet zorg van verschillende kwaliteit gaan leveren en dat is strijdig met de Eed van Hippocrates. De 8 miljard euro die A Klink voorspiegeld gaan de artsen zelf inleveren met vertraging om hen niet al te veel te demotiveren. En A Klink wil de ouderenzorg op de helling zetten. Hij heeft berekend dat de gezondheidswinst voor jongeren veel groter is dan voor ouderen. Volgens het utiliteitsbeginsel dient dan de schaarse euro te worden besteed aan de partij die het meest oplevert. Hoopgevend?
Het CDA heeft recent een visie document gepubliceerd waarin zij pleit voor het beleven van het leed dat het leven met zich meebrengt, conform de Christelijke traditie en cultuur in dit land. Leven is lijden. Wij worden geboren boven het graf en zijn ten dode opgeschreven. Iedere dag is een stap dichter naar het graf. A Klink deelt deze visie.
Hij gaat tot slot uit van de intrinsieke goedheid van de zorgaanbieder om in te leveren en gratis goede zorg te bieden. De winst in euros mogen de verzekeraars opstrijken. Achmea heeft al laten daar wel oren naar te hebben.
Zo hoophevend is dit rapport van A Klink dus niet.
A Klink heeft naast het debacle met de griepvaccinatie dat hij zolang mogelijk onder de pet wilde houden bloed aan zijn handen ivm de Q-koorts; een schandaal dat nog steeds lopende is. Nu in Friesland. Geheel onnodig en voorzienbaar. Ook dit hield A Klink onder de pet.
Economische belangen prevaleren in dit land boven de Volksgezondheid en A Klink is het daarmee eens.
Leven is lijden. Dat is leidend in de zeer beperkte levensvisie van A Klink et al.
En de zorgcrisis gelijk schakelen met de financiele crisis is echt van de gekke.
Hoeveel per jaar geven we nu meer uit aan fysiotherapie?
Wie had laatst zo’n blunder-mega-verlies opgelopen met de griepvaccinatie?
Foutje bedankt!
Denk dat hij beter zijn mond kan houden!