Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorginstellingen vaker verrast door inspectie

Ziekenhuizen en verpleeghuizen kunnen vaker onaangekondigd de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op bezoek krijgen. Dat kondigde minister Ab Klink van Volksgezondheid gisteren aan in de Tweede Kamer.

Nu kan de inspectie ook al zomaar op de stoep staan, maar dat is niet de regel. Klink wil dat verrassingsbezoeken de overhand gaan krijgen, zeker als er signalen zijn over misstanden in een zorginstelling. Vanuit de Tweede Kamer klonk de kritiek dat instellingen nu te veel de gelegenheid hebben om wantoestanden snel weg te poetsen voordat de inspectie langskomt voor een gepland bezoek.

Slechte zorg

De Kamer maakt zich ook zorgen over de te geringe mogelijkheden van de patiënt om zijn beklag te doen over slechte zorg. De minister antwoordde dat elke instelling een functionaris moet krijgen waar patiënten terechtkunnen. Biedt dat geen soelaas, dan moeten ze naar een onafhankelijke externe klachtencommissie kunnen stappen, die meer bevoegdheden moet krijgen dan bestaande klachtenorganen. Zo’n commissie moet kunnen regelen dat een patiënt bijvoorbeeld inzage in zijn dossier krijgt, als deze daarom vraagt.

Bestuurlijke boetes

De Tweede Kamer sprak met Klink over uitbreiding van de mogelijkheden van de inspectie om de regels te handhaven. Zo mag de inspectie bestuurlijke boetes gaan opleggen en in bepaalde gevallen medische dossiers inzien zonder toestemming van de patiënt. Klink stond positief tegen het idee van het CDA om de maximumboetes tweemaal zo hoog te maken als hij eerst van plan was. Verder komt er een verplichte registratie voor privéklinieken. De minister kon zich vinden in de wens van de Kamer dit niet alleen te laten gelden voor klinieken, maar ook voor particuliere welzijnsinstellingen. (ANP)

Lees ook:

Klacht tegen thuiszorg na dood gehandicapte

IGZ gaat strenger handhaven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.