Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Zorgkosten circa 130 a 140 miljard euro in 2025’

Mark van Dorresteijn
In de komende vijftien jaar stijgen de zorgkosten tot minimaal 101 miljard euro. Waarschijnlijker stijgen de kosten zelfs tot 130 à 140 miljard. Dat is een van de conclusies uit de toekomstverkenning Diagnose 2025 van Rabobank en BeBright.
‘Zorgkosten circa 130 a 140 miljard euro in 2025’
Zorginstituut Nederland verwacht dat de geneesmiddelenkosten stijgen tot bijna 5,1 miljard in 2022.

Politieke partijen zijn volgens het toekomstperspectief bezig bezuinigingsvoorstellen door te voeren, maar die gaan vooralsnog voorbij aan de financiële uitdaging die de zorg te wachten staat. Uit de verkenning blijkt dat de zorgkosten in 2025 zullen stijgen tot minimaal 101 miljard euro, maar bedragen rond de 130 à 140 miljard euro komen dichter bij de waarheid. Ter vergelijking: de kosten in 2008 komen neer op 69 miljoen euro. Deze kosten zijn exclusief welzijnszorg en kinderopvang.

Financiering zorg onder druk

Volgens de verkenning ontbreekt een duidelijk zicht op de toekomst in de zorg. Er heerst onduidelijkheid over de marktwerking en de invoering van de prestatiebekostiging. Deze onduidelijkheid leidt tot hogere financieringsrisico’s. Daarbij zorgen hogere kapitaaleisen, die opgelegd worden aan banken, voor een toename van de behoefte aan kapitaal in de zorg.

Voorbij aan doelstellingen en waarden in de zorg

De discussie in de gezondheidszorg is volgens de verkenning ook te veel gericht op het sturingsmodel, de kosten en de kostenbeheersing. De primaire doelstelling en waarden in de zorgsector komen daardoor steeds meer in het gedrang met als gevolg dat zorgvrager en zorgprofessional zich steeds meer distantiëren van het systeem.

Diagnose 2025

De toekomstverkenning verschijnt in boekvorm en is opgesteld door Rabobank en BeBright in samenwerking met circa honderd expert uit de zorgsector. De verkenning bevat drie uitgewerkte scenario’s waar de gezondheidszorg zich in 2025 zou kunnen bevinden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Onnodige hoge kosten in de zorg door wildgroei poli’s

Zorgkosten weer een miljard gestegen

‘Faillissement dreigt voor ziekenhuizen om bouwkosten’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Ik stel voor dat alle GGZ-activiteiten worden stop gezet waarvoor geen medische indicatie is. Dus psychiatrische hulp OK, verslavingszorg OK, mensen met IQ van 70 hulp OK. Maar de bemoeienis met prima mensen die toevallig een tegenslag in het leven hebben, dat moet stoppen. In die zogenaamde hulp zit een hoop onzin gericht op het erger maken van de levens van mensen, zodat de hulpverlener meer geld en macht krijgt. Het is een mensenlevens verslindende industrie geworden. Ellende gaat veel verder dan Jeugdzorg. Laten we ons aan grondrechten houden en erkennen dat veel psychologen vooral hun positie misbruiken om levens stuk te maken. Stop, nu. Scheelt meer geld dan er heen gaat in de begroting, want er wordt zoveel stuk gemaakt…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.