Zorgmakelaar soms niet welkom aan onderhandelingstafel verzekeraar’

Om ervoor te zorgen dat de niet-gecontracteerde zorg niet verder toeneemt, wijst minister De Jonge op de zorgmakelaar. Een zorgmakelaar onderhandelt voor kleine, individuele zorgaanbieders met de zorgverzekeraar. Maar volgens zorgmakelaars willen juist zorgverzekeraars niet altijd het gesprek aangaan.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: endopack/iStock.com

Een zorgmakelaar maakt de voor- en nadelen van een contract inzichtelijk voor zorgaanbieders en onderhandelt hierover met de zorgverzekeraar. Een van de redenen waarom de niet-gecontracteerde zorg, vooral in de ggz en de wijkverpleging, toeneemt, zijn de volumemaatregelen. Zorgaanbieders die deze volumemaatregelen als klemmend ervaren, kiezen er dan voor om geen contract te tekenen. Zorgverzekeraars kunnen niet met alle individuele zorgaanbieders in onderhandeling over de voorwaarden van de zorg. Zorgaanbieders klagen over ‘tekenen bij het kruisje’.

Oppassen met tarieven

Als zorgaanbieders samenwerken, kunnen ze met hulp van een zorgmakelaar onderhandelen met de verzekeraar, denkt de minister. Voorwaarde voor samenwerking op

0
574

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.