Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Zorgmanagers gaan niet goed om met werkdruk’

Mark van Dorresteijn
Managers in de zorg kunnen niet goed omgaan met het feit dat de werkdruk niet omlaag kan. Dat stelt medisch directeur van Arboned, Willem van Rhenen, in dagblad Trouw.
‘Zorgmanagers gaan niet goed om met werkdruk’

Hij reageert hiermee op een rapport van uitkeringsinstantie UWV waaruit blijkt dat het aantal aanvragen voor een zogeheten WIA-uitkering (voor langdurig zieken) in de zorg vergeleken met andere sectoren toeneemt.

Drijfveer

“Het reduceren van werk is geen optie meer, met het personeelstekort in de zorg”, stelt Van Rhenen in het dagblad. Volgens de directeur is het de kunst om het werk te laten aansluiten op de drijfveer van mensen door te kijken wat de werknemer zelf zou willen doen. “Het is gewoon bewezen dat zo’n aanpak de productiviteit vergroot.”

Vicieuze cirkel

Als bedrijfsarts ziet Van Rhenen managers bij gezondheidsklachten van werknemers het eisenpakket tijdelijk terugschroeven. “De werknemer herstelt, en moet daarna hetzelfde werk weer gaan doen. Om vervolgens weer klachten te krijgen. Dat wordt een vicieuze cirkel waar mensen door uitvallen.”

Managers kunnen beter kijken waar de werknemer energie van krijgt. “Zorgmensen willen zorg verlenen. Maar wat zie je? Juist voor dat aspect is de afgelopen jaren steeds minder tijd. Ik durf te stellen dat mensen in de zorg gevoeliger zijn, anders zouden ze het beroep niet kiezen. Je krijgt te maken met ongeluk en ziekte. Als je dan niet tien minuten de tijd hebt voor een troostend praatje met een doodzieke patiënt, dan raak je opgedroogd.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Relaties artsen bezwijken onder werkdruk

Kort geding om werkdruk in ziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. er lopen nogal wat dingen door elkaar in dit artikel. Kernvraag is of zorgmanagers in staat zijn goede zorg overeind te houden met minder geld. Arboned directeur is blijkbaar van mening dat dat niet het geval is. Is dat de schuld van die zorgmanagers? Wat kunnen ze wel en wat kunnen ze niet beinvloeden? En als ze niet zo veel kunnen beinvloeden, wat hebben we dan aan die zorgmanagers?
    Het antwoord ligt denk ik altijd genuanceerder. Er zijn zorgmanagers die een heel eind komen, er zijn er die het niet lukt. Dat kan aan het geheel van besturing van het ziekenhuis liggen maar ook aan aantal managers die nog wel eens met elkaar willen concurreren en elkaars effectiviteit negatief beinvloeden. Verder is er nog steeds een categorie managers die denkt dat de zorg om zorgmanagers draait en niet om zorg. Daar zouden we inderdaad langzaam aan wel vanaf moeten. Ruimte voor zorg!

  2. Lees alle reacties
  3. Volgens mij is dit niet in zijn geheel toe te schrijven op het conto van de zorgmanagers. Versobering van bijvoorbeeld de AWBZ maakt het al bijna niet mogelijk om “het werk aan te laten sluiten bij wat de medewerker zelf wil”. Daar is de financiering niet meer naar.
    De reactie van W.Kools is volgens mij ook niet helemaal representatief voor wat er in de zorg gebeurd. Ik geloof niet dat de instellingen zelf kiezen voor deze bureaucratie. Dit komt toch echt bij de overheid vandaan.
    Voor mij is de laatste alinea van dit bericht wellicht het meest treffend: “Zorgmensen willen zorg verlenen (..) juist daar is de afgelopen jaren steeds minder tijd voor”. En dit is niet de keus van een instelling maar een gevolg van de versobering van de zorg!

  4. Eindelijk een rapport dat bewijst dat er sprake is van een brevet van onvermogen bij de zorgmanagers waar heel snel verandering in zal moeten komen. Dit ter behoud van het personeel in de zorg. De werknemers worden al te vaak over de clinch gejaagd. Dat houden alleen robots vol…
    Maar van wie krijgen deze zorgmanangers die opdracht? Is dat niet van de voorzitters van de Raden van Bestuur en de hoofden HRM?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.