Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgpioniers

De private zorgmarkt is vol met mensen die met eigen geld voor zorg willen betalen. Ondernemers die als eerste een plek weten te veroveren in deze groeimarkt, zijn straks de eersten die profiteren. Deze ondernemers van de first move zijn pioniers. Het kunnen nieuwe toetreders zijn, afkomstig van een andere sector, of traditionele zorgbestuurders, die de stoute schoenen hebben aangetrokken.

Pioniers hoeven zich niet alleen op het particuliere geld te richten. De poort naar de publieke zorggelden gaat immers ook langzaam op een kier. Maar, zoals de geschiedenis leert, pioniers hebben het doorgaans niet eenvoudig. De pioniers die het Wilde Westen temden, hadden te maken met Indianen en wilde dieren. De hedendaagse zorgpioniers lopen tegen andere obstakels aan. Zo is in het artikel over de zelfstandige behandelcentra (zbc’s) te lezen hoe zorgverzekeraars ondernemers dwarsliggen. Verzekeraars contracteren mondjesmaat en zijn laat met de centen. Uit het interview met Pieter Bouws blijkt dat zijn nieuwe zorgconcept QMS is stilgelegd door minister Klink. Onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) moet uitwijzen of hij verder mag de zorgbemiddeling tegen betaling. Voor de meeste Nederlanders is betalen voor snellere zorgverlening schijnbaar net wat te revolutionair.In het achtergrondartikel ‘Moordende concurrentie in de polder’ staat een strijd van een hele andere orde beschreven. Hier vechten de ondernemers tegen elkaar. In de Flevo- en Noordoostpolder is de concurrentie tussen poliklinieken moordend. Uiteindelijk kan slechts één kliniek de winnaar zijn. Zal het Antonius, het St Jansdal of de IJsselmeerziekenhuizen victorie kraaien? Dat het zorggoud niet zomaar in de schoot valt, moge duidelijk zijn. Maar zelfs met tegenwind zetten de zorgpioniers grote passen voorwaarts. Lex de Lange heeft zich niet uit het veld laten slaan toen het opzetten van een kankerinstituut in Amsterdam niet doorging. Hij bouwt in Boxmeer alsnog aan zijn nieuwe kankercentrum. En zo hoort de mentaliteit van een pionierende ondernemer ook te zijn. Het hele land mag zuchten onder de crisis, banken kunnen nog zo terughoudend zijn met krediet, de overheid kan dwarsliggen met regels: de zorgpionier weet dat er een gigantische markt is en dat deze ‘recessieproof’ is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.