Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgverleners vanaf 2009 aangesloten op epd

Zorgverleners moeten vanaf 1 september volgend jaar informatie over patiënten met elkaar delen. Huisartsen, apothekers en ziekenhuizen moeten dan zijn aangesloten op het elektronisch patiëntendossier (epd).

Dit heeft minister Klink van Volksgezondheid gisteren gezegd in de Tweede Kamer. De overheid werkt al jaren aan het epd, om de informatiestromen tussen zorgverleners te verbeteren. Er lopen meerdere proeven.

Wetsvoorstel

Klink beloofde de Kamer nog deze maand met zijn wetsvoorstel te komen, dat hij na kritiek van de Raad van State en het College Bescherming Persoonsgegevens heeft aangepast. Zo mag een arts alleen kijken in dossiers van patiënten die hij onder behandeling heeft.

Burgerservicenummer

De Eerste Kamer stemde dinsdag in met invoering van het burgerservicenummer (BSN) in de zorg, een voorwaarde voor de invoering van het patiëntendossier. Niet iedereen in de zorg kan zomaar gebruik maken van het BSN; alleen zorgaanbieders, verzekeraars en indicatieorganen die bij wet zijn aangewezen. Vanaf 1 juni 2008 mogen zorgaanbieders het BSN gebruiken, een jaar later moet het BSN verplicht worden gebruikt.

Identiteit

In de wet is verder bepaald dat zorgaanbieders verplicht zijn de identiteit van een patiënt vast te stellen om er zeker van te zijn dat het BSN en de gegevens bij de persoon horen. Dat kan door naar het identiteitsdocument te vragen of door het stellen van een aantal persoonsidentificerende vragen. (ANP)

Lees ook:

Wie mag in het epd

Epd binnen twee jaar terugverdiend

Epd verbetert kwaliteit artsbezoek niet

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.