Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Zorgverzekeraars doen maar wat bij zorginkoop ggz’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De zorginkoop ggz is niet effectief. Het lukt verzekeraars niet om wat te doen aan de grote en onverklaarbare praktijkvariatie in de ggz. Hoogleraar psychiatrie Jim van Os pleit voor een onafhankelijke partij die ervoor zorgt dat verzekeraars via de zorginkoop de zorgbehoefte en zorgaanbod op elkaar afstemmen.
Vanos660
Jim van Os: 'Het probleem in ons zorgstelsel zit niet bij behandelaren, maar bij het ontbreken van inzicht en juiste stuurinformatie in de regio.' Foto: Mieke Meesen
Premium

Zorgverzekeraars worden geacht bij de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    2 REACTIES

    1. Lees alle reacties
    2. In elk systeem zou gecorrigeerd moeten worden voor de belangrijke sociaaleconomische variabelen, maar ik snap het doel van de op te zetten pilot niet. Het artikel stelt namelijk: “De sociaal-economische score verklaart 55 procent van de regionale verschillen in zorgconsumptie, ofwel de zorginkoop.”

      Als de zorginkoop als aangepast is aan de sociaaleconomische score, betekent dat toch al dat er in de slecht scorende wijken meer (gespecialiseerde) geestelijke zorg wordt geleverd? Wat is dan nog het nut om huisartsen en ggz-aanbieders stuurinformatie te geven waarmee ze op populatieniveau zorgbehoefte en -consumptie kunnen afstemmen?

      Mocht ik iets in het artikel verkeerd interpreteren, dan mag de vraag ook beantwoord worden door dhr. Kiers.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.