Zorgverzekeraars doen maar wat bij zorginkoop ggz’

De zorginkoop ggz is niet effectief. Het lukt verzekeraars niet om wat te doen aan de grote en onverklaarbare praktijkvariatie in de ggz. Hoogleraar psychiatrie Jim van Os pleit voor een onafhankelijke partij die ervoor zorgt dat verzekeraars via de zorginkoop de zorgbehoefte en zorgaanbod op elkaar afstemmen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Jim van Os: 'De huidige zorginkoop leidt tot ongewenste en onverklaarbare praktijkvariatie.' Foto: Mieke Meesen

Zorgverzekeraars worden geacht bij de zorginkoop het zorgaanbod per regio af te stemmen op de zorgbehoefte. Maar doen ze dat ook? Niet dus, zo blijkt uit een analyse van Jim van Os, medisch manager divisie hersenen in het UMC Utrecht, op basis van openbare data van Vektis, het onderzoeksbureau van zorgverzekeraars. De Vektis-data betreft de declaraties over de periode 2011-2016. Het eerste dat opvalt is dat de zorgconsumptie in de 800 postcodegebieden met drie cijfers (één zogeheten PC3-gebied telt circa 16.000 inwoners) over de vijf jaar vrijwel identiek zijn. Jim van Os, hoogleraar psychiatrie: ‘Het inkoopbeleid van zorgverzekeraars

2
4060

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In elk systeem zou gecorrigeerd moeten worden voor de belangrijke sociaaleconomische variabelen, maar ik snap het doel van de op te zetten pilot niet. Het artikel stelt namelijk: “De sociaal-economische score verklaart 55 procent van de regionale verschillen in zorgconsumptie, ofwel de zorginkoop.”

    Als de zorginkoop als aangepast is aan de sociaaleconomische score, betekent dat toch al dat er in de slecht scorende wijken meer (gespecialiseerde) geestelijke zorg wordt geleverd? Wat is dan nog het nut om huisartsen en ggz-aanbieders stuurinformatie te geven waarmee ze op populatieniveau zorgbehoefte en -consumptie kunnen afstemmen?

    Mocht ik iets in het artikel verkeerd interpreteren, dan mag de vraag ook beantwoord worden door dhr. Kiers.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.