Velen zien de huidige wegwerpcultuur als niet langer houdbaar, zeker in tijden van toenemende schaarste aan grondstoffen.
36 lezers reageerden op de poll en via Skipr-stories nog eens 24 volgers. Hiervan waren 46 respondenten het eens met de stelling en 14 waren het oneens.
Zonde
Duurzaamheid is een belangrijk argument van voorstanders. “Elke vorm van vervuiling, overconsumptie en ‘leegtrekken’ van moeder aarde keert uiteindelijk als een boemerang bij ons terug”, waarschuwt een ggz-adviseur. Een jurist voegt toe: “Helemaal niet duurzaam al dat afval! Dat kan echt wel een tandje minder.” Ook de verspilling van medicijnen wordt aangehaald: “Het is zo zonde dat pakjes medicijnen (die nog dicht zijn) worden vernietigd.”
“Er is veel onderzoek gedaan naar disposables vs reusables. Kostenanalyses van centrale sterilisatieafdelingen wijzen uit dat hergebruik vaak goedkoper is”, merkt een verpleegkundige op. Dit argument wordt gedeeld door een projectleider die stelt: “M.i. draait het vooral om logisch nadenken. Er zijn behoorlijk wat hulpmiddelen die gemaakt zijn voor hergebruik.”
Eenvoudig en structureel
“Her uitgifte van ongebruikte geretourneerde medische hulpmiddelen kan eenvoudig én structureel gerealiseerd worden m.b.v. inname, beoordeling, monitoring en beschikbaar stellen van deze artikelen (re-issue)”, laat een zorgbestuurder weten. “De verzamelde data kan ook input zijn voor gezamenlijke herinrichting (refuse) van de logistieke keten om de verspilling in de zorgsector structureel te reduceren.”
Tegelijk geven voorstanders toe dat het onderwerp complex is. “De zorg is verantwoordelijk voor verantwoord hergebruik. Fabrikanten willen geen claims,” aldus een manager strategie en bestuur.
Meer risico
Tegenstanders van de stelling geven aan dat hygiëneregels weliswaar streng zijn, maar dat de praktijk weerbarstig is. Een onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorger schrijft. “Het valt mij op dat in de zorg lang niet altijd hygiënisch gewerkt wordt. Hergebruik leidt tot nog meer risico.”
“Mijn inziens zijn de risico’s te groot en is het vaak minder duurzaam dan het lijkt’, geeft een Verpleegkundige in het ziekenhuis aan