Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie magazine, december 2011

Eindredacteur
In het decembernummer van Zorgvisie aandacht voor huisvestingsproblemen in de zorg, maar ook een succesverhaal. Verder onder meer het interview met ActiZ-voorzitter Guus van Montfort die de zorgvrager meer macht wil geven en een analyse van oorzaken en mogelijke oplossingen voor de stijgende zorguitgaven.
Zorgvisie magazine

Cover: JeRoen Murré

‘Zorgvragers moeten de inkoopmacht krijgen’

“Wil je de klant echt centraal stellen, dan moet je dat vertalen in de bekostiging, het kapitaallastenbeleid en het kwaliteitsbeleid”, is de overtuiging van ActiZ-voorzitter Guus van Montfort.

Buitenland

In Polen zijn veel, relatief kleine ziekenhuizen. Om een indruk te geven van het aantal publieke ziekenhuizen in Polen is in de tabel een vergelijkend overzicht gegeven. Bekijk de vergelijking.

NMA-besluit verklaard

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft een vergunning verleend voor de fusie tussen Zorggroep Noorderbreedte (waaronder het Medisch Centrum Leeuwarden) en ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen. Welke lessen zijn te trekken uit het besluit?

Prijswinnaars

Greet Prins en Willem van de Spijker werden in april uitgeroepen tot respectievelijk Zorgmanager en Talent van het Jaar. Zorgvisie ging langs en vroeg wat de prijs voor hen en hun organisatie heeft betekend.

Burgers moeten meer zelf betalen

Het Centraal Planbureau heeft onderzocht wat de oorzaken zijn van de alsmaar stijgende zorgkosten. Als het roer niet omgaat, zal een modaal inkomen in 2040 voor bijna de helft opgaan aan de collectieve kosten van zorg. De grenzen van de solidariteit komen in zicht.

Niks, genoeg of veel te doen

Zorgtijd is efficiënter en effectiever in te zetten door het persoonlijke dagritme van cliënten en medewerkers als leidraad te nemen.

Focus Huisvesting

Na de cure krijgt nu ook de care te maken met de normatieve huisvestingscomponent. Maar ook de scheiding van wonen en zorg is aanstaande. Deze combinatie kan voor kleine zorginstellingen fatale gevolgen hebben. Daarnaast dreigt voor ggz- en gehandicaptenzorginstellingen het beheer en de exploitatie van hun grote terreinen een onbeheersbaar financieel probleem te worden.

  • Scheiden van wonen en zorg De impact van het scheiden van wonen en zorg op de financiële positie van kleine verzorgingshuizen is enorm. Als het bestuur niet tijdig anticipeert, is een faillissement niet uitgesloten.
  • Gezonde omgeving Het VUmc Cancer Center Amsterdam is zo gebouwd dat medisch specialisten van verschillende disciplines binnen 48 uur een diagnose stellen in een healing environment. Al bij binnenkomst heerst er rust.
  • Van tafelzilver tot molensteen De prachtige bosrijke terreinen bezorgen de ggz- en gehandicaptenzorginstellingen steeds vaker een zwaar financieel probleem.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.