Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgvisie / oktober

Rapport Commissie Havermans

Het Rapport van de Commissie Havermans komt uit. Hoewel de commissie in eerste instantie een regeling zou onderzoeken voor enkele ziekenhuizen die al hadden aangegeven in de financiele problemen te komen, komt zij nu met een oplossing voor alle ziekenhuizen. Minister Klink van VWS neemt het advies van de commissie-Havermans over nadeelcompensatie in grote lijnen over.

IJsselmeerziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de IJsselmeerziekenhuizen in Emmeloord en Lelystad een verbod opgelegd om operaties uit te voeren, omdat de lucht niet steriel is. Bestuurder Gersji Rodrigues Pereira treedt af en wordt opgevolgd door interim-bestuurder Norbert Hoefsmit. Patiënten worden in omliggende ziekenhuizen opgevangen. Het ziekenhuis komt in financiële problemen. Léon Lodewick doet onafhankelijk onderzoek naar de IJsselmeerziekenhuizen. Hij concludeert dat de IJsselmeerziekenhuizen een doorstart kan maken met een basisziekenhuis in Lelystad en poliklinieken in Emmeloord, Urk en Dronten. Het ziekenhuisgebouw in Emmeloord moet worden afgestoten, want dat is te duur. Zes kopers melden zich, waarvan er nog twee overblijven. Het bedrijf MC Groep van Loek Winter neemt het ziekenhuis over.

Kredietcrisis raakt ook de zorgsector

Zorginstellingen kunnen mede door de kredietcrisis in ernstige geldproblemen komen. Volgens accountancybureau Ernst & Young is de liquiditeitspositie van veel zorginstellingen zorgwekkend. In de gezondheidszorg worden de vaste activa in belangrijke mate met kortlopende schulden gefinancierd. Omdat de risico’s in de zorg zijn toegenomen en de kredietcrisis doorwoedt, kan volgens Ernst & Young de herfinanciering van de kortlopende schulden van instellingen problematisch worden. Banken zijn namelijk voorzichtiger geworden met het geven van leningen. Vooral de geestelijke gezondheidszorg (ggz) krijgt hier volgens Ernst & Young last van omdat in deze sector met ingang van 2008 de dbc-systematiek is ingevoerd. In plaats van voorschotten krijgen ggz-instellingen vanaf dit jaar achteraf betaalt voor behandelingen. De stagnatie van bouwprojecten in de zorg komt niet door de kredietcrisis, maar door de overgang naar het nieuwe bouwregime. Dat stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) in een brief aan minister Klink van VWS.

Meer vrouwen aan de top in ziekenhuizen

De vrouwelijke ziekenhuisbestuurder rukt op. In het afgelopen jaar kwamen er maar liefst twaalf bij. Dit is niet alleen goed voor de positie van vrouwen. Ook de ziekenhuizen kunnen hun voordeel doen met al die vrouwelijke inbreng. Er bestaat namelijk een opmerkelijk verband tussen deelname van vrouwen in de top en bedrijfsprestaties.

Naar november

Terug naar jaaroverzicht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.