Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Zorgverzekeraars boycotten Levenseindekliniek

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Vrijwel alle zorgverzekeraars weigeren contracten met de Levenseindekliniek in Den Haag af te sluiten en een dekkende vergoeding af te spreken. Dat zegt directeur Steven Pleiter. ‘De enige verzekeraar waarmee een contract is gesloten, is Menzis. Het is schrijnend dat mensen voor hun allerlaatste zorg afhankelijk zijn van giften en donaties.’
euthanasie
Foto: ANP/Roos Koole
Premium

Directeur Pleiter van de Levenseindekliniek

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    6 REACTIES

    1. De belangrijkste vraag is volgens mij of dit zorg is. Omdat dit een terrein is wat (meestal) na de zorg komt, wordt naar de zorg gekeken voor de actie, zoals de politie wordt gevraagd voor van alles en nog wat. Het actief beëindigen van een leven is volgens deze benadering geen zorg.

    2. Lees alle reacties
    3. Eergisteren had ik een meneer van de Levenseindekliniek aan mijn deur.
      Hij had diverse spuiten in de binnenzak van zijn lange jas.
      Zijn pupillen waren opvallend groot.
      Op hijgerige wijze stelde hij:
      ‘u had ons besteld? ‘
      Ik reageerde dat er hier een misverstand in het spel moest zijn; weliswaar was mijn hond gisteren loops geworden, maar verder bood het leven mij nog best veel moois.
      Meneer Levenseinde echter ging hiermee niet akkoord.
      ‘Iedereen die geconfronteerd wordt met de ultieme consequenties van hun keuze, iedereen schrikt. Dat is deel van het acceptatieproces. ‘
      Levenseinde stroopte mijn mouw alvast op.
      ‘Mooie vaten’ , zo hijgte hij.
      Gelukkig dat mijn loopse hond niet haar dag had.
      Middels een ferme beet in het achterwerk van Levenseinde werd het hem duidelijk dat hij niet welkom was.
      Levenseinde riep ons toe, kijkend op zijn verfrommelde agenda, dat het hem speet!
      Eigenlijk was hij besteld door de buurvrouw, zo bleek achteraf.
      Foutje, bedankt.

    4. Goed initiatief dat toch om begrijpelijke redenen niet wordt gefinancierd. Het gaat hier immers om een verruiming van het zorgaanbod en dat kost geld. Maar ook de kosten per patiënt zijn veel hoger dan wanneer de huisarts zijn verantwoordelijkheid neemt. Daar hebben die huisartsen veelal geen zin in. Veel huisartsen die hun verantwoordelijkheid nu nog wel nemen, zullen hier snel mee stoppen zodra een doorverwijsbriefje naar een levenseindekliniek volstaat. De zorgverzekeraars hebben er daarom alle belang bij om deze ontwikkeling tegen te gaan en de huisartsen te blijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.