Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties30

Schippers: ‘Bespreek zorgkosten aan de keukentafel’

Mark van Dorresteijn
Minister Schippers van VWS wil dat mensen thuis aan de keukentafel gaan praten over het prijskaartje van de gezondheidszorg. Doordat de kosten steeds verder oplopen moeten in de toekomst ingrijpende keuzes worden gemaakt. ‘Daar moeten we het niet alleen in de politiek over hebben, maar ook thuis', zo vindt de minister.
Schippers: ‘Bespreek zorgkosten aan de keukentafel’

‘We hebben het te weinig over het geld’, stelt Schippers. ‘Een doorsnee gezin geeft nu al 25 procent van het inkomen uit aan zorg. Waar stopt dat?’ Mensen betalen niet alleen mee aan de zorg door eigen bijdragen en een verzekering, maar ook via bijvoorbeeld premies en belastingen.

Zelf nadenken

Als de kosten blijven stijgen, geeft een gemiddeld gezin in 2040 zelfs 40 procent van het inkomen uit aan zorg. ‘Maar dat kan de economie niet dragen. We moeten eerder besluiten hoe we de kosten willen dempen.’ Dat kan bijvoorbeeld door mensen zelf meer zorg te laten betalen, minder zorg op te nemen in de verzekering, efficiënter te werken en minder te verspillen. ‘Over al die oplossingen moeten mensen goed nadenken’, vindt de minister. Zelf denkt ze dat er niet één oplossing is om de kosten in de zorg wat te temperen. ‘Het is én én.’

Aanzwengelen discussie

Door de discussie nu aan te zwengelen hoopt Schippers te voorkomen dat mensen de problematiek te laat op het netvlies hebben, zoals dat volgens haar bij de pensioenen gebeurde. Ze heeft een stuk naar de Tweede Kamer gestuurd waarin het probleem wordt uitgelegd en de eventuele oplossingen op een rijtje staan.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: VWS )

Betaalbaarheid in de zorg

30 REACTIES

  1. U blijft maar doordrammen over die ouderenzorg mw. Schippers maar dat is niet de reden van de explosieve stijging van de zorgkosten!!! De marktwerking (reden 1) en het gebrek aan toezicht hoe onze belastingcenten worden aangewend in de zorg (Reden 2) voor de explosieve stijging in de zorgkosten. Het geven van lumslumsubsidies aan de zorg zorgt ervoor dat het geld voor allerlei andere zaken wordt aangewend dan de zorg zelf zoals nieuwbouw en dikke bonussen.
    Bovendien moeten particuliere verzekeringsmaatschappijen met winstoogmerk niet gesubsidieerd worden met belastinggeld. Vragen om problemen…de winst zal nooit hoog genoeg zijn. Een simpele burger kan dit bedenken maar onze minister niet? Wordt niet van een democratisch bestuurder geeist dat hij onafhankelijk is???? Treurig mw. Schippers

  2. Lees alle reacties
  3. De kosten in de gezondheidzorg kunnen omlaag door:
    Een regie arts bij mensen met multiple behandel vragen. Een goede afstemming zal leiden tot minder slecht op elkaar afgestemde onderzoeken.
    De regie verpleegkundige HB opgeleid heeft de regie in de MDO gesprekken. De verpleegkundigen kunnen de door hun verzamelde gegevens onderrengen in een verpleegkundieg classificatie, zodat zij kunnen communiceren op basis van dezelfd taal met andere hulpverleners.De wijkverpleegkundige is een hulpverlener met een eigen tarief en werkt zowel preventief als curatief en is gelijkwaardig gesprekspartner van de huisarts en specialist.
    De hulpverlening voor laag opgeleiden ( ROC leerlingen niv 1 en 2 en hun sociale context)wordt vanuit de school gecoordineerd.Op ieder ROC wordt een eerstelijns team gestationerd die direct kan ingrijpen en adviezen en training kan geven, zowel preventief als curatief.
    Niveua 1 en 2 leerlingen wordt gedurende de opleiding preventief behandeld met anticonceptie en ze ontvangen een preventief voorbehoedsprogramma en voorlichting over verslaving
    Op scholen is een creche met huisarts begegeleiding en opvoedadviseurs
    Hierdoor gaan deze leerlingen en ouders minder naar de huisarts en het voorkomen van jonge zwangerschappen scheelt gezondeidzorg kosten
    Speciaal onderwijs wordt weer van de grond getild. OOk wordt er speciaal MBO en HBO onderwijs ontwikkeld. Zo gaat er geld weer uit de WMO, Wajong naar het onderwijs!!!!
    Zelf meer betalen daar is ook met een hoog inkomen een grens aan>
    800 euro eigen bijdarge per maand van 1600 40.00 salaris. maandelijks 300 euro medicijnen die niet vergoed worden zoals handalcohol om je handen te ontsmetten voor catheterisatie, antidecubitus materialen, handschoenen, blaas medicatie,2 niewe jogging broeken per maand, verbouwing 45.000 euro, aanschaf eigen bus 20.000 euro.
    Onderhoud 2e auto voor echtgenoot om op werk te komen, aanschaf speciale voordeur 1200 euro, aanschaf 2 elcrisch deurdrangers 3500 euro en jaarllijks onderhoudsbeurt 200 euro voor deurdrangers en lift in huis 300 euro
    Straks geen reiskosten meer voor ziekenhuis bezoek, 15 keer per jaar 265 euro
    Extra fysiotherpie behandelingen echtgenoot wegens overbelasting 600 per jaar
    Euthanasie is inderdaad goedkoeper
    De gezondheidszorg maakt de patient regelmatig zieker dus wordt de zorg duurder.
    Het is verboden om geld uit de WMO te besteden aan rechtzaken en andere gemeentelijke activiteiten WMO gelde moete gelabeld worden voor de langdurige zieken of mensen met een beperking

  4. Het is, net als met alle andere zaken, goed dat er wordt gepraat over de zorg.
    Maar wat mij geweldig stoort – en dat geldt ook voor allerlei andere zaken – dat mannen in luxe pakken en vrouwen behangen met de duurste sieraden in die Task Force zitten en precies weten wat er met de patiënten moet gebeuren die troosteloos en uitzichtloos in een verpleegtehuis zitten: slecht eten, 20 min op het toilet, geen arm om hun heen, geen opbeurend woord, NOOIT naar buiten, eenmaal per week douchen ALS ER TIJD VOOR IS (terwijl ze knoeien met eten en door extreme corpulentie – rolstoel – erg transpireren) en nog veel meer. Ze weten dat precies, maar mijn geweldige frustratie is dat als het zover is met de vrouw, moeder of familielid van een lid van de Task Force groep, die vrouw, moeder of familielid 24 uur per dag tenminste 2 verpleegsters om zich heen hebben. We zien dat met politicus Cohen en minister van der Hoeven (zij pakt met een salaris van een half miljoen NOG 50.000 euro PGB). En wat is de opdracht van de Task Force (zie deze zorgvisie): ***“ De taskforce vindt ook dat mensen hun langdurige zorg meer zelf moeten regelen binnen hun eigen omgeving en netwerk. Vergoeding voor huishoudelijke zorg en Wmo- hulpmiddelen moeten worden beperkt tot de laagste inkomens. Wie meer vermogen heeft, moet meer zelf bijdragen aan de langdurige zorg”***. Wat een verschrikkelijke mensen. Doet me denken aan de figuren die in mijn jongste jaren de dienst uitmaakten: IK BEN VAN 1939.

  5. Er kan zoveel beter in de zorg. Gewoon thuis bij mensen met al die pakken medicijnen zo uit de apotheek, nooit gebruikt. De rolstoelen en rollators die bij ons achterblijven wanneer mensen overlijden. Ze staan op zolder. Te weinig communicatie tussen de specialist en huisars wanneer er wat verandert in het ziekteproces. Bij wie moet je zijn? Zorgverleners voelen zich vaak niet verantwoordelijk (en zijn veelal onwetend) voor het proces van zelfredzaamheid van de client. Kost veel, te veel geld en kan sneller. Bespreek dit toch maar eens aan de keukentafel. Niet alleen over de zorg praten, (die is veelal prima) maar ook over efficiency en verspilling.

  6. wat worden hier heldere dingen gezegt dat de zorgverzekeraars en banken hun hoogste prioriteit winst maken is maar als het mis gaat dan kan de burger dit betalen. Inderdaad waarom hebben wij niet inzicht in ons geld. Waarom zijn de tarieven elk jaar van de zorgverlenes zo omhoog gegaan?Waarom hebben wij zo’n dure zorgverzekeraar ertussen nodig het kan ook via het belastingtelsel geregeld en dat de zorgverlener zelf weer de verantwoording neemt. Zich niet achter de protocollen schuilt wat nog meer kost dan vakmanschap vanuit het hart. Bij het laaste ontmoet je de unieke mens en kun je zien wat iemand nodig heeft voor zorg of juist bij een ander beter op zijn plek is.

  7. Mw. Schippers, geef ongelijk toe en draai de marktwerking in de zorg terug., u zal eens zien hoeveel geld dit scheelt. U vergelijkt het met de situatie bij de pensioenen…. misschien heeft u het zelf niet meer zo helder op uw netvlies maar ook dit was het gevolg onze ondernemende pensioenfondsen die met onze pensioengelden onverantwoorde beleggingen deden en agv de financiele crisis. Gebrek aan verantwoordelijk toezicht vanuit de overheid waardoor de burgers de dupe zijn… Marktwerking is het toverwoord maar zodra het misgaat zoals bij de banken moeten deze plots worden gered met belastinggeld.

  8. De liberalisering en hiermee invoering van de marktwerking in zorg, openbaar vervoer, en het onderwijs is een mislukking. De kwaliteit is dramatisch gedaald en de kosten rijzen de pan uit en hiermee verzaakt de overheid zijn kerntaken mi. en dat is de toegankelijkheid en de kwaliteit bewaken van deze diensten.Door de liberalisering van deze voorheen overheidsdiensten is er een omslag gekomen in mentaliteit van de medewerkers waarvan wordt verwacht dat zij de financiele gezondheid van het bedrijf dienen i.p.v. zich primair bezig houden met de kwaliteit van zorg/dienstverlening. Winstmaximalisatie is de nieuwe norm en wordt door de overheid gestimuleerd en gepropageerd. En nu de ondernemingslust al te grote vormen aan neemt kan de overheid niets anders bedenken dan de rekening te presenteren bij de burgers. De economie moet toch in dienste staan van het welzijn van de burgers en niet zoals nu het geval is andersom. Wij, worden als burgers, verplicht door onze overheid om rechtstreeks te investeren in het bedrijfsleven dmv onze verplichte zorgverzekeringen waarbij we voor de premie’s afhankelijk zijn van de zorgverzekeraars die als doel winstmaximalisatie hebben…. tja.. en die dan ook nog makkelijk gesubsidieerd worden door de overheid. Waarvan ze vrij staat om dit geld ook weer aan te wenden om te investeren in gebouwen e.d. i.p.v. in verbetering van de kwaliteit, extra personeel e.d.
    De cijfers wijzen het ook uit; in de afgelopen 10 jaar zijn de zorgkosten verviervoudigd waarvan slechts 10 procent kan worden toegeschreven aan de vergrijzing! Draai de liberalisering terug in de publieke sector en doe waarvoor je bent aangesteld n.l. de toegankelijkheid en kwaliteit van overheidsdiensten bewaken en bevorderen i.p.v. het bedrijfsleven met overheidssteun te verrijken.

  9. Zorg is in Nederland gedefinieerd als een recht. De kosten worden op basis van solidariteit hoofdelijk omgeslagen. Nu stijgen de kosten al jaren, ook als aandeel in de totale uitgaven, en dus is er ook een stijgend aantal mensen dat hier bezwaren tegen heeft. Zo gaat het toch altijd? Er zijn 2 mogelijke oplossingen: beperking van de rechten of beperking van de solidariteit door verhoging van de eigen bijdragen. Het laatste is het gemakkelijkste en dat zal ook gebeuren. Dat wordt het resultaat van een besluit in de 2e kamer, niet een besluit na gezever aan een keukentafel. By the way: willen jullie stoppen met het geklaag over managers in de zorg. Het relatieve aantal zakt al jaren.

  10. Terug naar het aloude ziekenfondssysteem lijkt mij de beste oplossing. Waarom tig “managers”in een ziekenhuis die er vaak de ballen verstand van hebben?? Dat kost klauwen met geld wat beter gebruikt kan worden. Waarom doktoren end torenhoge salarissen terwijl ze jarenlang op onze kosten hebben kunnen studeren??

  11. Al enkele jaren probeer ik te achterhalen wat mijn eigen medische behandeling(en) kost(en). Voor een simpele ingreep betaal ik (mee aan) het gemiddelde van een simpele tot een gecompliceerde behandeling. Zo zit dat systeem in elkaar. Prima, maar is dat systeem ooit aan mij uitgelegd en voorgelegd? Nee, ik dacht het niet. Kom, aan de keukentafel (naar analogie van De Wereld Draait Door).

  12. @Hans: De spijker op z’n kop! Burgers meer zelf laten betalen is uiteraard geen kostenvermindering, het is een herverdeling van kosten zoals neoliberalen dat graag zien. Want die betalen niet graag voor elkaar en al helemaal niet voor een ander. Uithollen van het verzekeringspakket en de rest overlaten aan de markt is hun devies. Dan komt het vanzelf goed, kijk maar om ons heen…

  13. het gesprek aan de keukentafel is helemaal niet verkeerd. Het kan de bewustwording dat zorg veel geld kost en dat er keuzen gemaakt moeten worden alleen maar vergroten. Maar waar begint de gemiddelde Nederlander het gesprek mee? Enige informatie en kader mag toch wel worden gegeven. Kan er niet een overzicht worden gegeven wat welke zorg kost? Ik vermoed dat 98% van de Nederlanders geen flauw benul heeft. Ja, de premie van de verzekering en als je hulp krijgt, de hoogte van de eigen bijdrage. Maar voor het overige nada.
    Wat kan met het resultaat van de keukentafel worden gedaan? Het zou jammer zijn als de aanzet tot een maatschappelijk debat gezien wordt als een cry for help.

  14. We moeten als burgers een minimale standaart afspreken. Wat is minimaal aanvaardbaar en verantwoord, dat is de bodem. Alles wat we daarbovenop kunnen leveren is optioneel(moet je uiteraard naar blijven streven). Een hele harde kijk op zorg, echter zo weet je wel dat niemand in onoverkomelijke problemen komt en we houden in zware tijden de de kosten beheersbaar.

  15. Waarom zou je iets bespreken waar je toch geen invloed op hebt, denk dat mensen er verstandiger aan doen om aan de keukentafel een politieke keuze te maken. Waar stem ik straks op. Minder regulering en meer marktwerking. We vergeten wel even dat door invoering van de WMO de kosten huishoudelijke hulp van 24/25 euro per uur terug zijn gedrongen naar 18/ 19 euro… er zit dus lucht, niet leuk maar dat moet er overal uit.
    Een thuiszorgorganisatie met een omzet van 6 miljoen geeft ruim een half miljoen uit aan huur voor vastgoed !

  16. we betalen als burger veel voor de zorg in Nederland; toch zijn er nog wachtlijsten, toch worden er nog steeds onderzoeken overgedaan bij overplaatsing naar een ander ziekenhuis, toch is er nog steeds geen goede samenwerking/communicatie tussen de zorgprofessionals eerste en tweede lijn, en dat kost allemaal veel geld; veel geld voor de werkgevers en werknemers. Als de zorg efficienter en effectiever geregeld gaat worden dan kunnen we de volgende stap zetten naar de burger. Mij advies zou zijn om de zorgverzekeraar aan het werk te zetten, laat hun vrij om goede afspraken te maken met de zorgprofessionals en instellingen. Er is zoveel informatie bij deze verzekeraars daar kunnen we niet meer om heen. het is de verantwoordelijkheid van Mevr. Schippers om hier een riching aan te geven, los van haar politieke kleur! De zorg is een maatschappelijk probleem aan het worden, maar het moet een mooie uitdaging zijn om op zoek te gaan naar oplossingen die werken.

  17. Hoe kun je als leek problemen aan de keukentafel oplossen als mensen die er verstand van hebben, er al niet eens meer uitkomen! Trouwens, een groot deel van het geld dat wij aan de zorg betalen, wordt toch besteed aan mensen zoals de minister om alles in goede banen te leiden. Als iedereen aan de keukentafel gaat nadenken, gaat zij dan in salaris terug?

  18. bewustwording van het feit dat gezondheid meer gaat kosten en of wij dit willen is prima. Het zou fijn zijn wanneer we aan de eettafel weten wat de kaders zijn waarbinnen we deze discussie kunnen voeren. Immers er is niet maar 1 oplossing. Zelf ga ik met een deel van mijn familie in een groot huis samenwonen om zo de zorg voor elkaar te delen of/en in te kopen. Wij zijn nu gemiddeld 55 jaar en alleen nog fit dus nu hoeft het nog niet maar over 10 jaar…..

  19. Mevr. Schippers heeft alle tijd en ruimte gehad om de zorg op een structurele en eerlijke manier op de lange termijn te hervormen. De door haar genomen maatregelen kosten op de langere termijn alleen maar meer geld. En nu de oproep: burgers, zoek het zelf maar uit.

  20. Minister Schippers van VWS wil dat mensen thuis aan de keukentafel gaan praten over het prijskaartje van de gezondheidszorg. Dit is onjuist de minister sprak in het begin van het interview weliswaar enigszins hakkelend, van een huiskamertafel.:)

  21. Laten we de Clienten-Raden in de Zorg op de eerste plaats brainstormen over innovaties in de Zorg met betaalbare ideeen.Daarna het woord aan de Politiek geven en daarna een referendum !Het laatste woord is toch de Client die bepaald.

  22. als chronisch ziek /gehandicapt ben je bezig met overleven en daarbij is mijn keukentafel voor ontbijd ,lunch en dinee daar dit de enige tijd is die ik nog voor mezelf heb.
    maar mevr schippers mooie woorden ,kom dan zelf maar eens aan ,en dit voorstel heb ik al vaker gedaan ,maar daar wordt niet op gereageerd!

  23. Er is maar één manier om de zorg efficient te laten inrichten: Loslaten van de overregulering en aanbodgestuurde planeconomie. Maar liberalisering en een vraaggestuurd systeem waarbij consumenten betalen voor wat ze krijgen is politiek onhaalbaar. De zorg moet eerst letterlijk onbetaalbaar worden voordat een kleine beweging de juiste kant zal plaatsvinden. Tot die tijd zullen besparingen vooral daar plaatsvinden waar we dat maatschappelijk niet wensen en zullen excessen vaker voorkomen. Hoeveel mensen zullen er moeten sterven vanwege slechte schattingen, slechte budgetten en verstikkende overregulering voordat de machthebbers gedwongen worden het misbruik van de macht te staken en mee te werken aan de transitie?

  24. Edith zegt eigenlijk : “ik was mijn handen in onschuld, komt spoedig met een oplossing burgers!” Alsof de burgers aan de keukentafel dit uit de hand gelopen zorgstelsel hebben bedacht? Wet WMg werd zonder stemming door de Eerste Kamer geloosd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.