Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0
Mark van Dorresteijn
Er is geen enkele reden om de lijst van de inspectie met medische missers en ongelukken in de zorg openbaar te maken. Dat zegt hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate naar aanleiding van de uitgelekte lijst van 1000 meldingen in handen van RTL Nieuws.
001_RBIAdam-image-1179796.jpeg
Foto: Stockxchng

Momenteel is er discussie om de lijst met privacygevoelige informatie – al dan niet geanonimiseerd – openbaar te maken. ‘Die lijst hoort niet openbaar te zijn. Er zitten zelfs risico’s aan als dat zou gebeuren’, zegt de hoogleraar. ‘De bereidheid van ziekenhuizen en instellingen om fouten te melden, zou af kunnen nemen als ze daarmee direct publiekelijk te kijk gezet worden.’

Lessen trekken

‘Waar het om gaat is wat er met die meldingen gedaan is. Dat is het belangrijkste’, zegt Legemaate. ‘Instellingen moeten leren en lessen trekken uit gemaakte fouten.’ Hij pleit ervoor dat artsen en zorginstellingen opener zijn tegenover de slachtoffers over fouten en missers die gemaakt worden.

Omgaan met meldingen

Het is de plicht van instellingen om fouten te melden, zowel bij de betrokkenen als de inspectie. ‘Instellingen moeten de betrokkenen op de hoogte houden van het onderzoek naar een misser of fout. Het is een reële vraag of er nu altijd goed omgegaan wordt met incidenten; daar is zeker nog veel te verbeteren. Maar het openbaar maken van deze IGZ-lijst is daar zeker geen oplossing voor.’

Lijst met meldingen

Dinsdag kwam naar buiten dat RTL Nieuws de lijst met 1000 meldingen over de afgelopen drie jaar in bezit heeft. Het is niet bekendgemaakt waar die lijst vandaan komt. De IGZ heeft aangifte gedaan van “op onrechtmatige wijze verkregen informatie”. ‘Die lijst is op een of andere manier verdonkeremaand. Er moet goed uitgezocht worden hoe de informatie bij RTL terecht is gekomen’, vindt Legemaate. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.