Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

133 miljoen voor e-health en ict in hoofdlijnenakkoord huisartsen

Bert Bukman
Tussen 2019 en 2022 komt er meer geld beschikbaar voor het digitaliseren van de huisartsensector. Het gaat om een bedrag van 133 miljoen euro. Deze afspraak is gemaakt in het hoofdlijnenakkoord voor de huisartsenzorg.
Hoofdlijnenakkoord huisartsen
Fotolia

Doel van het hoofdlijnenakkoord voor de huisartsenzorg is de juiste zorg op de juiste plek te kunnen verlenen. Hiervoor is versnelling nodig van zinvolle en doelmatige procesinnovaties, e-healthtoepassingen en digitaal ondersteunde zorg. Dit draagt bij ‘aan verbetering van de ervaren kwaliteit van zorg en een lagere administratielast voor zorgverlener en patiënt,’ aldus het Hoofdlijnenakkoord.

OPEN

De afspraken in het Hoofdlijnenakkoord huisartsen zijn deels gebaseerd op een whitepaper van Nictiz over de digitalisering van de eerstelijnszorg. Enkele van deze afspraken zijn:

  • Het programma Ontsluiten van de Patiëntengegevens uit de Eerstelijn in Nederland (OPEN) krijgt een nieuwe impuls. Dit met als doel dat zorgverleners in de eerste lijn uiterlijk in 2020 aan iedereen die dat wil veilig, betrouwbaar en zonder kosten, digitaal toegang kunnen verlenen tot de eigen gezondheidsgegevens. Deze gegevens kunnen worden ontsloten naar de PGO’s van patiënten.
  • De digitale uitwisseling van medische gegevens tussen zorgverleners moet worden verbeterd. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om een actueel medicatieoverzicht en gegevens die betrekking hebben op ketenzorg. LHV, InEen en ZN gaan hiervoor een programma ontwikkelen.
  • Goede praktijkvoorbeelden op het gebied van e-health worden actief uitgewisseld en opgeschaald. Het gaat daarbij onder meer om applicaties waarmee het fysieke beroep op de zorg kan worden verminderd. Voorbeelden zijn Thuisarts.nl, beeldbellen en toepassingen die de onderlinge communicatie en snelle consultatie ondersteunen. Ook het inbedden van e-health toepassingen in chronische zorgprogramma’s valt onder deze maatregel.
  • Zorgverzekeraars en zorgaanbieders maken afspraken over e-healthtoepassingen als deze doelmatig zijn en meerwaarde voor patiënten bieden.
  • Er komt meer onderzoek naar de effectiviteit en de doelmatigheid van innovaties, waaronder e-health. Als digitale ondersteuning bewezen is en bijdraagt aan de waarde voor patiënten wordt het NHG gevraagd deze op te nemen in richtlijnen en kwaliteitsstandaarden.

Avonden en weekends

In totaal wordt er voor de looptijd van het akkoord € 133 miljoen geïnvesteerd in specifieke programma’s. Zoals het versterken van ict in de huisartspraktijk, de digitale uitwisseling van gegevens tussen huisartsen en patiënten en de uitvoering van de nationale onderzoeksagenda huisartsengeneeskunde.

Dit bedrag komt bovenop de € 471 miljoen die in het Hoofdlijnenakkoord huisartsen wordt uitgetrokken aan overige maatregelen om de huisartsenzorg te verbeteren. Zoals een grotere dekking in de avonden en weekends.

Goedgekeurd

Het hoofdlijnenakkoord is ondertekend door het ministerie van VWS en de LHV. Medeondertekenaars zijn Patiëntenfederatie Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en InEen, de vereniging van organisaties in de eerstelijnszorg. Het akkoord moet nog wel door de achterban van de ondertekenaars worden goedgekeurd.

2 REACTIES

  1. Onze hele maatschappij verschuift steeds meer taken van analoog naar digitaal en de zorg zal mee moeten gaan om niet achter te blijven op de maatschappij. 133 miljoen gaat zeker helpen maar ik hoop dat de juiste mensen daarmee aangenomen kunnen worden. Mijn baas bij Joblift heeft laatst een onderzoek gedaan naar het aantal vacatures binnen e-health en vond dat deze bijzonder langzaam gevuld worden. Komt waarschijnlijk omdat zo’n werknemer zowel begaafd in de ICT moet zijn en de structuur van een zorginstelling moet begrijpen.

  2. Lees alle reacties
  3. Het grootste huisartsenprobleem ligt in de krimpregio’s en achterstandswijken. Daarover is met geen woord gerept. Beeldbellen bestaat sinds 19 juni jl. al en is voor iedere Nederlander beschikbaar. SOS-arts! Alle huisartsen kunnen participeren op tijden dat het hun schikt met hun speciale app, Arts In Beeld

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.