Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

160 miljoen voor stages en opleidingen in de zorg

Minister Klink en staatssecretaris Bussemaker van VWS willen extra geld om meer jongeren in de zorg aan het werk te krijgen. In totaal 160 miljoen voor onder andere een stagefonds, een opleidingsfonds en nieuwe techniek.
160 miljoen voor stages en opleidingen in de zorg

De bewindslieden beschrijven hun plannen om de knelpunten op de arbeidsmarkt in de zorg op te lossen in de Arbeidsmarktbrief 2007, die maandag naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Groot probleem

Bussemaker noemt het dreigende tekort aan arbeidskrachten in de zorg “een groot probleem”. Bij ongewijzigd beleid zijn in 2020 bijna een half miljoen extra werknemers nodig in de sector. De staatssecretaris gaat ruwweg 100 miljoen uittrekken om jongeren een stageplek te garanderen.

Geen tijd

Op dit moment hebben veel zorginstellingen geen tijd om jongeren te begeleiden. Op die manier worden die gedwongen een ander vak te kiezen. Volgens Bussemaker mijden mensen banen in de zorg niet vanwege het salaris. In de sector verdienen mensen ongeveer even veel als werknemers in even zware functies buiten de zorg, stelt zij. Om meer mensen voor zorgwerk te interesseren, moet wel het werkplezier in de instellingen omhoog.

Allochtone vrouwen

Werknemers moeten meer zeggenschap over hun werk krijgen en ruimte kunnen nemen voor contact met de patiënt. Dat is voor veel medewerkers een belangrijke motivatie om in de zorg te werken. Het departement wil verder meer lager opgeleiden en allochtone vrouwen werven en opleiden. Zij kunnen eenvoudig verzorgend werk verrichten.

ICT

Minister Ab Klink van Volksgezondheid wil de mogelijkheden van ICT benutten om verzorgers werk uit handen te nemen. Zo moet door slimme toepassingen met computers onder andere de patiëntenadministratie gemakkelijker verlopen. (ANP)

Links:

VWS persbericht

Tekort aan personeelin zorg- en welzijn

Bekijk de Zorgvisie hrm-special

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.