Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

18.000-plus-dbc’s ggz in ere hersteld

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Er komen in de ggz in 2013 weer kostendekkende tarieven voor dbc’s die 18.000 minuten of langer duren. Minister Edith Schippers van VWS heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) daartoe opdracht gegeven.
18.000-plus-dbc’s ggz in ere hersteld

In 2012 geldt voor dbc’s die 18.000 minuten of langer duren hetzelfde tarief als voor dbc’s van 12.000 tot 18.000 minuten, circa 20.000 euro. Die bezuinigingsmaatregel levert dit jaar 26 miljoen euro op. De maatregel is gebaseerd op een motie van de Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Hanke Bruins Slot (CDA). Met hun motie wilden ze bereiken dat de meest kwetsbare patiënten zouden worden ontzien bij het heffen van een eigen bijdrage in de ggz.

Protest tegen 18.000-plus-maatregel

De 18.000-plus-maatregel leidde echter tot veel protesten in de sector, omdat weer andere kwetsbare ggz-patiënten hiervan de dupe dreigden te worden. Het gaat om patiënten met ernstige psychiatrische stoornissen, zoals persoonlijkheidsstoornissen, autisme en schizofrenie. Vijf instellingen (De Viersprong, Arkin, GGZ Breburg, Dr. Leo Kannerhuis en Yulius), die zijn gespecialiseerd in langdurende op genezing gerichte behandelingen voor deze patiënten, zijn in februari een juridische procedure gestart tegen de bezuinigingsmaatregel. Die behandelingen duren soms 50.000 minuten en kosten tot wel 60.000 euro per patiënt. Daar staat in 2012 een tarief van circa 20.000 euro tegenover, waardoor deze behandelingen zwaar verliesgevend zijn voor instellingen. Sommige instellingen hebben een patiëntenstop ingesteld.

Einde juridische procedure

‘De rechtszaak wordt ingetrokken’, laat Viersprong-bestuurder Roel Verheul weten, die erg tevreden is dat de tarieven teruggaan naar het oorspronkelijke niveau. ‘De behandelingen, die bewezen effectief zijn, dreigden weg te vallen voor deze kwetsbare doelgroep.’

Geen hoger BKZ

In het hoofdlijnenakkoord dat de ggz in juni met de minister heeft gesloten stond al in een voetnoot dat er weer hogere tarieven voor 18.000-plus-dbc’s zouden komen. Schippers voert deze afspraak uit met een aanwijzing aan de NZa. VWS benadrukt dat de maatregel niet mag leiden tot een verhoging van het budgettair kader zorg (BKZ). (Zorgvisie – Bart Kiers/ Beeld © ANP Roos Koole)

Lees meer

Instellingen verzetten zich tegen 18.000-plus-maatregel

Hoogeleraren keren zich tegen 18.000-plus-maatregel

18.000-plus-maatregel deugt niet

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.