Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

2,3 ton voor NPCF-bestuurder ad interim

Redactie Zorgvisie
Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie bijna een kwart miljoen euro subsidie gegeven voor het betalen van een interimdirecteur. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vandaag.

De subsidie van 2,3 ton kwam bovenop de 1,8 miljoen euro die de NPCF jaarlijks krijgt voor het laten draaien van de organisatie, inclusief het personeel. Dit blijkt uit een overzicht van de door het ministerie verstrekte subsidies die de krant heeft uitgespit.

Tonnen voor NPCF

In de Tweede Kamer is kwaad gereageerd. “Dat geld moet onmiddellijk worden teruggevorderd,” vindt SP-Kamerlid Renske Leijten. “Zo veel geld voor een paar maanden werk van één man. Terwijl veel patiëntenverenigingen die bij de NPCF zijn aangesloten door het ministerie zijn gekort, krijgt de koepel tonnen voor zoiets.”

Iris van Bennekom

In april 2008 vertrok de directeur van de NPCF, Iris van Bennekom. Zij ging werken bij het ministerie van Volksgezondheid. De NPCF vroeg extra subsidie aan bij het ministerie voor een interimmanager. De federatie kreeg daar 143.000 euro voor. Interimmer Martin Vermeer is nog steeds tijdelijk directielid bij de NPCF. Daarvoor heeft de federatie nog eens 88.000 euro gekregen. De oude plek van Van Bennekom is eind vorig jaar ingenomen door haar vroegere adjunct.

Interim-bestuurder

“De NPCF doet prima werk, maar dat er tonnen belastinggeld worden verkwist aan een interimmer, is schandalig,” zegt Fleur Agema van de PVV. Ook PvdA’er Marjo van Dijken vindt het ‘een hoop geld’. “We kregen dit geld voor de tijdelijke vervanging van Iris van Bennekom,” reageert Nicole Velthuis van de NPCF in het AD. Gekozen werd voor een interimmer, omdat de NPCF in gesprek is met andere patiëntenclubs over een mogelijke fusie. Omdat dat langer duurt dan gedacht, is Vermeer langer gebleven. VVD’er Halbe Zijlstra vindt het raar dat de NPCF apart geld kreeg voor een interimmer. “Ze krijgen elk jaar een bedrag om de boel draaiende te houden. Dat ze dat uitgeven aan een interimmer, is hun keus.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

NPCF grotendeels achter zorgplannen kabinet

Interim-zorgbestuurder verdient te veel’

Iris van Bennekom verlaat NPCF

NVZD: ook interim-bestuurder valt onder salariscode

1 REACTIE

  1. Wat is de rol van de Tweede Kamer als Toetsend/Controlerend Orgaan.Mijn ervaring is , dat zij Reactief reageren. Een slechte reactie. Veel info weten zij al via hun Netwerk in Den Haag Een slechte zaak dat zij zo reageren. Kijk naar de Europese Verkiezingen , het is om te ” Huilen ” hoe NL heeft gestemd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.