Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebroken tenen en hersenscans op je smartphone

Bert Bukman
Je eigen medische beelden bekijken op je smartphone. Dat kan met een nieuwe app van het UMC Utrecht. Op termijn wordt de app onderdeel van het patiëntenportaal.
App

Het gaat om de app myBodymyData die vooralsnog alleen voor Apple-devices beschikbaar is, maar binnenkort ook voor Android. ‘Op termijn willen we de app integreren in het patiëntenportaal van het UMCU’, licht woordvoerder Franscé Verdeuzeldonk toe. ‘Maar daarvoor moet nog een aantal praktische problemen worden opgelost. Medische beelden zijn zwaar, gemiddeld een gigabyte. We verwachten daar ongeveer een half jaar voor nodig te hebben.’

Second opinion

De app kan voor alle medische beelden worden gebruikt, zoals echo’s en MRI-scans. ‘Of je nu een gebroken teen hebt of een hersenoperatie hebt ondergaan, je kunt het thuis in alle rust bekijken. Als je dat wilt, kun je de beelden ook delen met andere zorgverleners, bijvoorbeeld voor een second opinion.’

MyBodyMydata werd ontwikkeld door radioloog Wouter Veldhuis, naar aanleiding van vragen van zijn patiënten die toegang wilden hebben tot hun eigen beelden. In een uitgebreid focusonderzoek zijn de specifieke wensen van patiënten in kaart gebracht.

Vervolgens hebben ruim duizend patiënten met een iPhone of iPad de app gebruikt en zo bijgedragen aan de ontwikkeling ervan. Dit leidde tot verscheidene aanpassingen, zoals het toevoegen van achtergrondinformatie en links.

Beveiligde omgeving

De app heeft een interactief formaat en functioneert in een beveiligde omgeving. Patiënten kunnen de beelddata delen met een andere arts van hun keuze, direct vanuit de app. Deze arts krijgt de beelddata rechtstreeks uit het UMCU, geschikt voor opname en analyse via het beeldsysteem van het eigen ziekenhuis. De patiënt krijgt een melding als de arts zijn gegevens downloadt en ook wanneer hij dat vergeet.

Daarnaast kunnen patiënten in de app aantekeningen maken of rechtstreeks op de beelden tekenen, bijvoorbeeld om delen aan te geven waar ze vragen over hebben. Andersom kan de arts tijdens een consult vrij op de beelden tekenen om het gesprek te verduidelijken.

Vrouwelijke torso

Veldhuis heeft bij de ontwikkeling van de app aandacht geschonken aan details die volgens hem voor patiënten belangrijk kunnen zijn. De achtergrondafbeelding is bijvoorbeeld naar keuze een mannelijke of vrouwelijke torso of een neutrale afbeelding. Deze laatste is onder meer bedoeld voor vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan en voor wie het aanzien van een vrouwelijke torso mogelijk te confronterend is.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.