Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Onderzoek: Verpleegkundig specialisten dragen bij aan betere huisartsenzorg

Bert Bukman
De inzet van verpleegkundig specialisten en physician assistants in de huisartspraktijk werpt vruchten af. Dat blijkt uit een rapport dat minister Bruins aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.
Verpleegkundig specialisten huisartszorg
De huisartszorg verbetert door de inzet van nieuwe zorgprofessionals

Het rapport schetst de mogelijkheden bij het opleiden en inzetten van verpleegkundig specialisten en physician assistants in de huisartsenzorg. Uit het rapport blijkt dat zij meestal worden ingezet voor het behandelen van vaak voorkomende klachten en in de zorg voor ouderen.

Dit geeft verlichting op het spreekuur van de huisarts, aldus het onderzoek. Ook leidt de inzet van de nieuwe medewerkers tot een betere kwaliteit van de zorg. Er is op die manier meer tijd voor complexe patiënten en een betere verbinding in de wijk.

Subsidie

Sinds 2013 is er een subsidie beschikbaar van het ministerie van VWS voor de inzet van verpleegkundig specialisten en physician assistants. Hiermee zijn inmiddels 67 extra zorgverleners opgeleid.

Een breed gedragen visie op de positie van de nieuwe zorgverleners is noodzakelijk, aldus de onderzoekers. Daarnaast moet duidelijkheid over de meerwaarde van de nieuwe zorgverleners, richting geven aan de inrichting van de opleiding. Ook krijgen managers zo handvatten voor het positioneren van de verpleegkundig specialisten en physician assistants. Bovendien verschaft het huisartsen de kennis en vaardigheden om ze op te leiden. Daarvoor is een duidelijk plan over hun rol wel noodzakelijk.

Helder inzicht

Het rapport geeft volgens Bruins een helder inzicht in de huidige praktijk van het
opleiden van verpleegkundig specialisten en physician assistants voor de huisartsenzorg. ‘De resultaten en aanbevelingen uit dit onderzoek kunnen huisartsen en hun organisaties helpen bij het opleiden en inzetten van deze beroepen,’ aldus de minister. ‘Hogescholen kunnen zich met de resultaten uit dit onderzoek verder bekwamen in de eerstelijnsgezondheidszorg.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.