Het rapport van de twee toezichthouders bevat een onderzoek naar de polissen uit 2016. In dat jaar werden bijna dezelfde basisverzekeringen aangeboden tegen zeer verschillende prijzen, soms zelfs door dezelfde zorgverzekeraars. Naar verwachting is dat ook dit jaar weer het geval.
Uit het onderzoek blijkt dat drie van de vier verzekerden in 2016 een basisverzekering hadden waarvoor een goedkoper, vergelijkbaar alternatief bestond. Zij betaalden daardoor gemiddeld ongeveer 100 euro per jaar teveel. Daarmee is in totaal een miljard euro besteed aan verzekeringen die onnodig duur zijn.
Tijd en moeite
Dat hadden consumenten kunnen voorkomen als zij gebruik hadden gemaakt van de concurrentie tussen zorgverzekeraars. Maar slechts 6 procent stapt elk jaar over naar een andere verzekeraar. Van alle verzekerden is in tien jaar inmiddels 33 procent een keer overgestapt.
Overstappen van zorgverzekeraar kost tijd en moeite en is niet voor iedereen even makkelijk, aldus het onderzoek. Consumenten moeten veel informatie verwerken en keuzes maken. Het gaat om informatie over dekking van behandelingen, eigen risico, en de verschillende manieren van uitbetalen.
Consumenten kunnen ook bang zijn dat ze dezelfde zorg niet meer vergoed krijgen na een overstap. Vaak is die angst niet terecht.
Schijnbare verschillen
De keuze wordt nog moeilijker als verzekeraars schijnbare verschillen gaan uitvergroten. In het onderzoek zijn bijvoorbeeld polissen bij één verzekeraar gevonden die sterk op elkaar lijken, maar die door dezelfde verzekeraar toch als verschillend werden gepresenteerd en aanzienlijk verschilden in prijs.
‘Verzekeraars hebben al flinke stappen gezet om de verzekeringen beter te kunnen vergelijken,’ aldus René Jansen, lid van de raad van bestuur van de NZa. ‘Maar het kan nog beter door zorgverzekeringen niet onnodig complex te maken. Ook moeten de vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg duidelijker en eenvoudiger zijn.’
Ook dit jaar
De toezichthouders gaan het voorlopige onderzoek de komende twee maanden voorleggen aan betrokken partijen, zoals zorgverzekeraars en belangenorganisaties van patiënten. Deze partijen kunnen dan reageren op het onderzoek. De toezichthouders verwachten dat consumenten ook dit jaar weer ongeveer 100 euro per jaar teveel zullen betalen aan hun zorgverzekering.