Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

500 patiënten mogelijk besmet met hiv

Vijfhonderd patiënten van ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel zijn mogelijk besmet met het hiv-virus, hepatitis B of hepatitis C. Door een technische fout in vier nieuwe scopendesinfectoren (wasmachines) van het ziekenhuis, zijn slangen die gebruikt worden voor kijkonderzoek aan maag, longen of darmen mogelijk niet goed gereinigd. Dat meldt het Brabants Dagblad vandaag.

Het ziekenhuis heeft alle vijfhonderd patiënten vandaag direct teruggeroepen voor bloedonderzoek. Mogelijk verkeren zij nog maanden in onzekerheid. Op dit moment is alleen vast te stellen of zij ten tijde van de behandeling waren besmet met hiv, hepatitis B of C. Als dat zo is, kan pas over een half jaar met vervolgonderzoek worden vastgesteld of de virussen ook op andere patiënten zijn overgedragen. De virussen hebben een incubatietijd van een half jaar. Dit zegt Arts-microbioloog Sander Leenders van ziekenhuis Bernhoven.

Overleden

De kans dat patiënten al een virus bij zich droegen ligt gemiddeld tussen 1 op 500 en 1 op 1500. Bovendien is het risico op overdacht in dat geval gering. Zes mensen die zijn onderzocht met de gevaarlijke scopen zijn inmiddels overleden. Het ziekenhuis benadrukt dat hun overlijden losstaat van het geconstateerde mankement. Het is niet de bedoeling dat de overledenen op welke wijze dan ook nog onderzocht worden op virussen.

Checken, checken, checken

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg is het niet mogelijk om een protocol op te stellen om te zorgen dat apparaten goed gereinigd worden. “De enige remedie is checken, dubbelchecken en nog eens checken.” De oorzaak van de gebrekkige reiniging is steeds verschillend. “Soms is een apparaat bij levering niet in orde, soms komt het door onoplettendheid en soms is personeel onvoldoende opgeleid.”

Vaker

Mogelijke besmettingen door niet goed gereinigde scopen komen met enige regelmaat voor. In de afgelopen vier jaar moesten ruim duizend patiënten van vijf ziekenhuizen worden teruggeroepen vanwege een mogelijke besmetting met hiv of hepatitis B of C. Defecte machines om endoscopen te reinigen en het gebruik van wasmiddel in plaats van desinfectiemiddel waren de oorzaken. Overigens is tot nu toe geen enkele patiënt daadwerkelijk besmet geraakt.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Links:

Ziekenhuis Bernhoven

Inspectie voor de Gezondheidszorg

Brabants Dagblad

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.