Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Meer aandacht nodig voor samenhang curatieve zorg en ggz’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
In de zorg moet meer aandacht komen voor de samenhang tussen de medisch-technische en de psychische kant van ziekten. Dat zegt zorgondernemer Marius Touwen, grootaandeelhouder van netwerkorganisatie Zorg van de Zaak.
Pag32 35 Marius Touwen
Foto: Herbert Wiggerman

Touwen vindt het een gemiste kans om een roker of iemand met ernstig overgewicht te opereren zonder hem of haar daarna te ondersteunen in een gezonde leefstijl. ‘Daarom brengen wij ggz, leefstijlzorg en ziekenhuiszorg bij elkaar. Wij denken dat de zorg en de patiënt daar beter van worden. Kwaliteit van leven en participatie in de maatschappij zijn naar mijn idee belangrijker dan pure technische hoogstandjes’, aldus Touwen in een interview met Zorgvisie.

Rode Kruis Ziekenhuis

Zorg van de Zaak is begonnen in de arbodienstverlening maar heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een brede netwerkorganisatie. Het bedrijf is eigenaar van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, ggz-organisatie Skils, verslavingszorgorganisatie Rodersana, kraamzorgbedrijf Naviva en een aantal andere zorgbedrijven. Momenteel wordt gewerkt aan de overname van verslavingsinstelling Novadic-Kentron.

Hulp bij gedragsverandering

De komende jaren ziet Touwen in Zorg van de Zaak meer integratie van (specialistische) ggz en medisch-specialistische zorg ontstaan. ‘Veel fysieke ziekten zijn het gevolg van leefstijl. Omdat gedragsverandering heel erg moeilijk is, hebben mensen daar hulp bij nodig. Daar is nog een wereld te winnen. Maar je moet eerst de plannen ontwikkelen, dan wetenschappelijk bewijzen, en dan pas kun je het eventueel uitrollen over Nederland’, aldus Touwen.

Bedrijfsarts betrekken bij revalidatie

Zorg van de Zaak experimenteert ook met nieuwe werkprocessen. Zo loopt in het Rode Kruis Ziekenhuis al twee jaar een pilot waarbij bedrijfsartsen worden ingezet bij het revalidatieproces van mensen met kanker. ‘Het is bewezen succesvol als de bedrijfsarts bij de revalidatie is betrokken’, aldus Touwen. De werkzaamheden van de bedrijfsartsen worden niet betaald door de zorgverzekeraar maar door het ziekenhuis. Touwen: ‘Vergoeding kan nog jaren op zich laten wachten. Toch gaan we door met de pilot. We geloven erin.’


Een uitgebreide versie van het interview is te lezen in de special ‘Besturen met lef’ van Zorgvisie magazine.


 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.