Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daling van bloeddruk dankzij e-healthdienst Hartwacht

Bert Bukman
Dankzij de e-healthdienst Hartwacht krijgen veel patiënten hun bloeddruk onder controle. Verzekeraar Zilveren Kruis vergoedt deze vorm van hartzorg sinds 2016. Patiënten doen zelf thuis metingen en hun cardioloog kijkt op afstand mee.
Hartwacht

Hartwacht is een initiatief van Zilveren Kruis, Cardiologie Centra Nederland (CCN) en zorginnovatiebedrijf FocusCura. Uit de eerste resultaten blijkt dat de gemiddelde bloeddruk van de deelnemers daalde van 157/89 mmHg naar 132/84 mmHg.

Tegelijkertijd kreeg 64 procent van de resistente hypertensie patiënten de hoge bloeddruk binnen drie maanden op een aanvaardbaar niveau. Het gaat hierbij om patiënten die zijn doorverwezen door een huisarts omdat de bloeddruk niet daalde na het gebruik van meerdere medicijnen.

Honderden verzekerden

Sinds de introductie in 2016 maken enkele honderden verzekerden van Zilveren Kruis gebruik van Hartwacht. ‘We zien het aantal aanmeldingen in een hoog tempo toenemen. Dit biedt goede perspectieven voor de toekomst van telemonitoring en e-health in het algemeen’, aldus Olivier Gerrits, directeur Zorginkoop Zilveren Kruis.

De data van het afgelopen jaar tonen volgens Gerrits ook aan dat het zelfmanagement bij de patiënten steeds verder toeneemt. ‘Op termijn betekent dit minder bezoeken aan de spoedeisende hulp en aan de huisarts, en minder wachttijd in het ziekenhuis. E-health gaat de komende jaren een steeds prominentere plaats innemen bij het inkoopbeleid van Zilveren Kruis.’

Eens per jaar

Deelnemers aan Hartwacht kunnen via een app waarden als bloeddruk en hartslag monitoren en naar een cardioloog sturen. ‘Bij een traditionele behandeling zien we de patiënt vaak maar een keer per jaar’, zegt Igor Tulevski van CCN. ‘Dankzij Hartwacht is het mogelijk vanuit huis veel meer metingen van vitale waarden te doen.’ Op het moment dat die waarden afwijken, kan de cardioloog op afstand hulp verlenen, bijvoorbeeld via het aanpassen van de medicatie. ‘Zo kunnen we uitschieters in de status van de patiënten voorkomen, met een verlaging van het aantal spoedbezoeken tot gevolg.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.