Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afspraken over goedkopere geneesmiddelen in de maak

Bert Bukman
Zeventig Nederlandse ziekenhuizen en zorgverzekeraars hopen nog dit jaar afspraken te kunnen maken met farmaceuten over goedkopere geneesmiddelen. Een eerste overeenkomst, voor de leukemiegeneesmiddelen nilotinib, dasatinib en bosutinib, is al gesloten.
nilotinib dasatinib bosutinib
Fotolia

De afspraken over goedkopere geneesmiddelen worden gemeld door Medisch Contact.

Het begon ruim een jaar geleden. NFU, de branchevereniging van de umc’s, sprak toen met Zorgverzekeraars Nederland af om gezamenlijk dure geneesmiddelen in te kopen. Dit met als doel om zo iets aan de prijs te kunnen doen. De NVZ sloot zich later bij dit initiatief aan. Samen met de inkooporganisatie van ziekenhuisapothekers is een werkgroep opgericht die onderhandelingen aangaat met farmaceuten over de prijs. De hoop is dat farmaceuten een lagere prijs willen vragen als de ziekenhuizen gezamenlijk een grote partij geneesmiddelen afnemen.

Leukemie

Inmiddels is er na onderhandelingen met drie farmaceuten een eenjarig contract gesloten met farmaceut Novartis. In het contract zijn afspraken gemaakt over een lagere prijs voor nilotinib, dasatinib en bosutinib. Deze middelen worden gebruikt voor de behandeling van chronische myeloïde leukemie (CML).

De inkoopcombinatie richt zich in eerste instantie op immunotherapieën en ontstekingsremmers, en op medicijnen waar de ziekenhuizen samen ten minste 10 miljoen euro aan uitgeven op jaarbasis. De werkgroep heeft op dit moment tien clusters (groepen van twee tot drie gelijkwaardige medicijnen voor een aandoening) waarvan men hoopt ze goedkoop te kunnen inkopen. De verwachting is dat de onderhandelingen dit jaar leiden tot nog drie deals.

Beperkt aantal aanbieders

Het gaat met name om zogeheten oligopolistische markten met een beperkt aantal aanbieders. ‘Je kunt pas echt met farmaceuten onderhandelen als je de mogelijkheid hebt om te switchen’, aldus Frank de Bos van de NFU in Medisch Contact.

Vanwege dat switchen is het voor de werkgroep ook van belang om samen te werken met artsen, benadrukt hij. Zij moeten een middel dat goedkoper kan worden ingekocht, ook zien als geschikt alternatief voor hun grootste groep patiënten. ‘Dat kunnen apothekers en bestuurders van ziekenhuizen niet bepalen. Artsen die medicijnen voorschrijven in hun spreekkamer, moeten met zijn allen zeggen of een middel dat het goedkoopste kan worden geleverd, ook gelijkwaardig is.’ Belangrijk is dan ook dat de deal over nilotinib, dasatinib en bosutinib het mandaat heeft van Hovon, de stichting Hemato-Oncologie voor Volwassenen Nederland, aldus De Bos.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.