Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

’70 miljoen extra voor pgb’

DEN HAAG - Staatssecretaris Ross van VWS stelt extra geld beschikbaar voor het persoonsgebonden budget (pgb), omdat het subsidieplafond is bereikt. Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) raamt de extra kosten dit jaar op 70 miljoen.

Het ministerie van VWS heeft dit jaar een miljard euro begroot voor het pgb. Dat geld was 1 september echter al op, omdat het aantal pgb’s sneller stijgt dan verwacht.

Geen subsidiestop

VWS was uitgegaan van ongeveer 500 nieuwe aanvragen per maand, maar het blijken er nu 1500 te zijn. Ross is niet van plan om een subsidiestop af te kondigen, liet ze weten in reactie op vragen van Tweede-Kamerleden. Het ministerie denkt dat er 35 miljoen extra nodig is, het CVZ houdt het op 70 miljoen. Volgens een VWS-woordvoerder is het verschil tussen de ramingen niet relevant, want “iedereen die een pgb aanvraagt, krijgt er een”.

Wachtlijsten omzeilen

Oorzaak voor de stijging van het aantal pgb’s zouden de wachtlijsten zijn. Zorgaanbieders die geen geld meer krijgen van het zorgkantoor om nieuwe klanten aan te nemen, wijzen zorgvragers op de mogelijkheid van het pgb. Op die manier omzeilen de zorginstellingen de wachtlijsten.

Per Saldo

Maar volgens Aline Saers, directeur van de budgethoudersvereniging Per Saldo, is dit slechts een gedeeltelijke verklaring. “Vanaf het begin van het jaar, toen er nog geen wachtlijsten waren, zijn er 1200 nieuwe aanvragen per maand. Het lijkt erop dat het begint door te dringen dat het pgb een goed middel is om zorg op maat te realiseren.” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.