Verplichte loondienst van vrijgevestigde medisch specialisten is een uitermate moeizame weg, waarbij de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Dat concludeert KPMG na eigen onderzoek. Arno de Vries, directeur zorgstrategie: “Verplichte loondienst gaat problemen rond gelijkgerichtheid, betaalbaarheid en passende zorg niet oplossen.”
Nog voor de zomer moet PVV-minister
Ik ben in 1985 begonnen met mijn studie Geneeskunde. Vanaf dat moment speelde de discussie over een verplicht loondienstverband al. Ben uiteindelijk in 2005 vrijgevestigd specialist geworden. Niet om het extra geld (in die tijd substantieel) maar vooral om het gevoel te hebben “eigen baas” te zijn. In de praktijk kwam daar weinig van terecht: vrijgevestigde specialisten hebben een sterkere band met “hun” ziekenhuis dan specialisten in loondienstverband. En dus waren werkweken van 80 uur doodnormaal (heb tot 2 jaar geleden een solopraktijk gehad). In de huidige tijd zijn de “oneerlijkheden” tussen specialismen door Logex gladgestreken en voelt participatie binnen een MSB soms als een loondienstverband (minus het riante pensioen). Desondanks hecht ik sterk aan mijn autonomie en moet er niet aan denken dat een HBO’er (of minder) mij gaat vertellen hoe ik mijn vak moet uitoefenen. Vrijgevestigd is niet het probleem, alle neuzen in dezelfde richting krijgen is dat wel. En laten we niet inzetten op ziekenhuizen als “preventiecentra” wij zijn er om de zieken te behandelen, niet om te zeggen hoe je leven moet veranderen om ziekte te voorkomen. Dat kan je op internet vinden, maar de meeste van onze patienten laten zich daar weinig aan gelegen liggen.
Michiel van Rijn
Arts-microbioloog
Ikazia ziekenhuis Rotterdam
Beste Arno de Vries, ik heb Uw interessante artikel gelezen en inmiddels ook het gehele rapport.
Ik kan het in grote lijnen onderschrijven. Ik heb enkele aanvullende opmerkingen. Dat betreft wegr de dynamiek in de zorg op de werkvloer. De zorg is niet conservatief en behoudend. Het zou nog beter en sterker kunnen als het beleid niet was gebaseerd op “control en beheer”, maar op “vertrouwen”. En een tweede opmerking betreft het beeld dat – met name de vrijgevestigde medisch specialisten – nog steeds op stuks-basis worden gehonoreerd. [ Dus 10 % meer heupen implanteren is 10 % meer inkomen. ] Dat is allang niet meer zo.
Ik verwijs naar mijn publicatie “De Integratie van de ( vrijgevestigde) medisch specialist in de de ziekenhuisorganisatie.) ( Tweede herziene druk; SWP-Uitgever Amsterdam, 2025) Guus van Montfort.
Hoeveel rapporten moeten er nog komen dat dit een onzinnig idee is en alleen maar voor problemen gaat zorgen?
Rapport Deloitte: 0 euro opbrengst en kosten tussen de 2.75 en 3.5 miljard euro. Advies wetenschappelijke raad voor regeringsbeleid: opbrengsten zeer ongewis en moet niet het politieke debat domineren. Rapport AKD: realiseren van een bezuiniging vinden wij ongewis. Rapport Gupta: consequenties van maatregel is groot terwijl verwachte effect niet groot is.
Advies Landsadvocaat: juridisch in strijd met het EVRM; recht op vrije vestiging en recht op vrij persoon/ diensten verkeer