Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

VGN vecht voor tolkendienst

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is met het ministerie van VWS in overleg over het schrappen van de vertaal- en tolkendiensten in de zorg. De VGN wil een passende oplossing om een uitzondering te maken voor kinderen met ernstige taal- en spraakmoeilijkheden (ESM).
VGN vecht voor tolkendienst

Het kabinet wil de tolkenregeling niet meer vergoeden voor cliënten die de Nederlandse taal niet beheersen. Volgens de VGN leidt dit tot problemen bij de diagnostiek. “Een tolk is namelijk onderdeel van het proces om te kunnen bepalen of de taalproblemen worden veroorzaakt doordat Nederlands niet de moedertaal is of door een zintuiglijke beperking”, zo schrijft de VGN.

Taaltests

Om bij kinderen stoornissen in de taalontwikkeling op te sporen neemt men onder meer in audiologische centra taaltests af. Bij meertalige kinderen zijn dit zowel Nederlandse taaltests als tests in de thuistaal. De VGN schrijft: “Als tolken wegvallen – of als linguïsten afhankelijk worden van de vertaler die de cliënten al dan niet meenemen – dan komt de algehele diagnostiek in gevaar. Het inzetten van verwanten als vertaler vinden wij in nagenoeg elke zorgrelatie onwenselijk, maar is hierbij zeker geen optie. Zij kunnen de grammaticale of linguïstische fouten niet signaleren die een professionele tolk er wel uithaalt. VWS heeft aangegeven dat het gebruik van een tolk in deze situatie volstrekt legitiem is. Daarom zoeken wij met VWS en in samenspraak met de ZG-instellingen naar een passende oplossing.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorg pleit voor behoud van tolkendiensten

VWS betaalt tolkdiensten in de zorg niet meer

Artsen willen factuur tolkendienst niet betalen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. @ Maarten. Zorgaanbieders zoals de mijne, kiezen maar ten dele hun klanten. Als een zorgaanbieder het hart van Rotterdam als werkgebied heeft dan heeft het geen zin om zich op ‘lelieblanke inwoners van Nederlandse komaf’ te richten. Dergelijke zorgaanbieders worden gewoon harder geraakt door de bezuinigingen en zullen hun kwaliteit laten dalen. En dat terwijl zorgaanbieders zoals wij in achterstandgebieden het al moeilijk hadden om de gemiddelde kwaliteit te leveren.

  2. Lees alle reacties
  3. Die tolk moet ook gewoon blijven, alleen moet die nu betaald worden door de zorgaanbieder. Goede communicatie is onmisbaar bij diagnostiek en daar is en blijft de zorgaanbieder verantwoordelijk voor. De maatregel zorg er gewoon voor dat patiënten die de Nederlandse taal niet machtig zijn minder aantrekkelijk zullen worden voor zorgaanbieders. Zo zullen onze zorgaanbieders zich meer gaan richten op de lelieblanke inwoners van Nederlandse komaf. En dat is blijkbaar het doel van de regering.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.