Ziekenhuizen, artsen, verpleegkundigen, apothekers en patiënten geven met z'n allen jaarlijks ruim een miljard euro uit aan de lobby voor hun belangen bij de minister van Volksgezondheid. Dat schrijft De Volkskrant vandaag op basis van onderzoek van directeur Tony Lamping van Zorgverzekeraars Nederland (ZN).
In totaal telt de zorg meer
Is het niet bijzonder dat een overheidsinstelling en ook nog een wetenschappelijkeinstelling (die dus onafhankelijk en objectief moet zijn) een private club (de Zorgverzekeraar), die zelf een grote speler is in het veld, de opdracht geeft om onderzoek te doen. Wordt publiek geld gebruikt om dit onderzoek te bekostigen? Of is het gesponsord onderzoeksgeld? Zo ja, waar komt dat geld dan vandaan?
Er zijn dus wel alternatieven om te bezuinigen op de kosten van de zorg behalve door de premies en de personeelkosten aan te pakken: bezuinig op de lobbyclubs en alle andere (semi-) overheidsinstanties die zich bezighouden met steeds weer veranderende administratieve en financiele regels! Zeker in de GGZ sector kost dit miljoenen die besteed worden aan ICT en administratieve medewerkers.
Wel grappig dat een lobbyclub onderzoekt wat lobbyen kost. Maar als we het over premiegeld hebben, neem dan ook je eigen lobbyclub mee in je onderzoek!
Leg met dit gegeven in de hand maar eens aan al die hard werkende artsen, zusters uit waarom ze zo moeten bezuinigen !
Geen oordeel?? Vaststelling: het gaat om publiek geld waarvan blijkbaar de meeste lobby kosten bij de NVZ terecht komt. Deze club zal dus aangepakt worden. Publieke organisaties, zoals artsen en andere Biggers, horen ondergeschikt te zijn aan privaatrechterlijke organisaties, zoals zorgschadeverzekeraars. Blijkbaar genieten private clubs een groter vertrouwen dan Biggers.