Door over- of onderbehandeling maximaal terug te dringen kan mogelijk tussen de 0,9 en 1,3 miljard euro worden bespaard op het macrobudget van de ziekenhuiszorg. Dat blijkt uit een onderzoek naar praktijkvariatie van Plexus in opdracht van het ministerie van VWS.
Praktijkvariatie laat zien hoe snel chirurgen
De zorgverzekeraars gaan voor verschillende operaties(terecht) een minimum aantal te verrichten operaties als voorwaarde stellen. Als je dan net onder dat aantal zit, wordt de verleiding tot de gecontateerde overbehandeling wel groot!
Bovenstaand gelezen hebbende , vraag ik me steeds meer af , wat wil de Client van de Zorg . Zelf inmiddels werkzaam 40 jaar in de Zorg , werd in mijn werkzaam leven regelmatig de vraag gesteld door de Client v/d Zorg “heeft het nog zin om op deze manier verder te leven ? ” Je komt dan op het terrein van de Ethiek v/d Zorg. Mijn voorstel voor de Redactie van Zorgvisie om daar eens aandacht aan te besteden !
Het bestaan van objectief onverklaarbare verschillen tussen is al heel lang bekend en in verschillende onderzoeken aangepakt.
Het probleem is enerzijds een continue inzicht te hebben in de aantallen per ?.
De hier gekozen diagnosen zijn al heel lang als uitgesproken voorbeelden bekend. Of dat te extrapoleren valt naar alle operatieve ingrepen is wat mij betreft wat minder eenduidig.
In alle gevallen betreft het diagnosen waarbij de behandeling een grote variatie in keuze van behandeling geven.
Nu verzekeraars concureren en geen totaaloverzicht van de aktiviteiten van een specialist / ziekenhuis/ ZBC.
In plaats van een landelijk orgaan is het waarschijnlijk efficienter een scherper geformuleerde richtlijnen te (doen) laten ontwikkelingen zodat patiënten en verzekeraars de indicatie beter kunnen controleren.
Een andere manier is om de variatie in zorggebruik te koppelen aan wetenschappelijk onderzoek. Wat een goed idee zeg. Dat de dokters daar zelf niet aan gedacht hebben. Natuurlijk kan een controlerend overheidsorgaan gevuld met bureaucraten dergelijk onderzoek veel beter interpreteren dan specialisten die daar minimaal 15 jaar voor gestudeerd hebben. En wie gaat dit nieuwe controlerend orgaan eigenlijk controleren?
De baten zijn duidelijk maar nu de kosten. Weer een orgaan erbij, continu meten en monitoren, wetenschappelijke onderbouwing, wie gaat dat betalen zoete lieve Gerritje. Tja.
Fraai werk. Dit kan leiden tot een bezuiniging die de doelmatigheid verbetert. Dat is veel beter dan een gebruikelijke efiiciencykorting die de efficiente ziekenhuizen het meest treft. Ik ben benieuwd hoe de zorgverzekeraars deze bezuiniging tot stand gaan brengen. Ik zie voldoende mogelijkheden, maar het zal een lastige klus blijken.