Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NVZD: ook interim-bestuurder valt onder salariscode

Naast de zorgbestuurders die zijn aangenomen voor een bepaalde of onbepaalde tijd zullen ook de interim-bestuurders worden opgenomen in de nieuwe code van de NVZD, de vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg. “Het is de vraag in hoeverre de interimmers akkoord gaan met de nieuwe richtlijn”, meldt NVZD-directeur Jan Aghina.
NVZD: ook interim-bestuurder valt onder salariscode

In de code wordt ondermeer een norm verankerd van 230.000 euro als het maximale jaarsalaris voor ziekenhuisbestuurders en een Balkende-norm van 186.000 euro voor bestuurders in andere sectoren, tenzij de bestuurder werkt voor een heel complexe organisatie. De extra beloning voor deze bestuurders wordt bekend als de nieuwe code op 1 juli wordt gepresenteerd. “De koppeling tussen het salaris van een afgetreden bestuurder en een tijdelijke vervanger moet een integraal onderdeel van de code worden”, stelt Aghina.

Salariscode NVZD

Of de interim-bestuurders in de zorg ook worden gehouden aan het plafond van 186.000 of 230.000 euro per jaar kan NVZD-directeur Aghina nog niet zeggen. “De code wordt eerst op 27 mei aan de leden voorgelegd, maar ik heb er wel vertrouwen in dat zij hiermee akkoord gaan. Zeker voor de toezichthouders is dit een uitkomst: zij hebben straks een richtlijn in handen die zekerheid biedt over salarissen, bonussen en vertrekpremies. Maar de interim-bestuurders, die eveneens onder de code vallen, zijn geen lid van onze vereniging. Toch kan dit zeker een middel zijn om een grens te stellen aan de beloningen.”

Beloningsplafond Ab Klink

Wat is volgens de code het maximum salaris voor een interim-bestuurder in de zorg? “Ik kan nog niet te veel zeggen, maar de politieke bedoeling is alvast duidelijk. Wij zijn uiteraard bekend met de norm die wordt ontwikkeld door minster Klink. Dat salarisplafond voor de zorg wordt duidelijk genoeg. Er was onduidelijkheid over de beloningen en dat is niet goed. De NVZD zoekt aansluiting bij de politieke en maatschappelijke werkelijkheid. Daarom maken we ook tempo met de code.” De NVZD werkt op dit gebied samen met de Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ). (Zorgvisie - Nico van Wijk)

Lees ook:

Weblog: Interim-verlossers
Orbis huurt interim voor 600.000 euro per jaar
VSdB-groep bevriest salaris bestuursvoorzitter
Vierhout ook interim-bestuurder ziekenhuis Goes
Gouden handdruk bestuurders Sionsberg

Administrator

Eén reactie

Of registreer u om te kunnen reageren.