Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NVZ: ‘Zorgverzekeraars onterecht buiten schot bij bezuinigingen’

De NVZ vereniging van ziekenhuizen vindt dat demissionair minister Klink in zijn bezuinigingen zorgverzekeraars ten onrechte buiten schot houdt. Dat schrijft de NVZ aan de Tweede Kamer.
NVZ: ‘Zorgverzekeraars onterecht buiten schot bij bezuinigingen’

In aanloop naar de bezuinigingsdebatten van gisteren en vandaag schrijft de NVZ: “De minister legt de rekening bij de verkeerde partij. Ziekenhuizen kunnen en willen worden afgerekend op de kwaliteit van de zorg, maar niet op het feit dat zij de zorg hebben geleverd die zorgverzekeraars bij hen hebben gecontracteerd. De rekening hoort dus thuis bij zorgverzekeraars.”

PvdA en VVD

In het debat over de bezuinigingen van gisterenmiddag brachten de fracties van de PvdA en de VVD in dat de minister moet kijken hoe hij kan besparen bij de zorgverzekeraars. De minister zei toe te zullen onderzoeken hoe hij de verzekeraars kan korten. Deze week komt hij met een nieuwe brief over zijn bezuinigingsvoorstellen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Moties in aantocht over pgb-stop
Eigen risico voor huisartsenzorg in keten was foutje van Klink
Kamer blokkeert eigen bijdrage paramedische zorg
Paramedici demonstreren in Den Haag

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 reacties

 • no-profile-image

  ien de ruiter

  gavi ik ben het HELEMAAL met je eens.

 • no-profile-image

  Marius

  Hm, ik werk bij een grote zorgverzekeraar en ik ben erg benieuwd waar die bezuinigingen vandaan zouden moeten komen. Wij zijn al sinds de invoering van de nieuwe ZvW non-stop aan het reorganiseren en besparen, besparen, besparen, om maar goedkoper te kunnen werken dan de concurrentie. Personeel is in vier jaar tijd bijvoorbeeld al met 25% afgenomen, en salarissen zijn voor ongeveer elke functie op zijn hoogst gemiddeld in vergelijking met andere branches. Ben benieuwd hoeveel ziekenhuizen dat kunnen zeggen...

 • no-profile-image

  Gavi

  @ Margje Ten eerste moet je mijn reactie nog maar eens lezen en kijken of ik gezegd heb dat iedereen in een rijtjeshuis moet gaan wonen....ik heb aangegeven wat vergelijkbaar is in het kader van bezuinigingen. En @ Jill moet ook nog beter schrijven; gedijd is niet met een t. Lekker ook de verwisseling ( door slecht lezen ) van empathie met communisme… ik ben verre van communist;-)
  Gebrabbel over arme specialisten, iedereen investeert naar eigen vermogen in zijn of haar toekomst en de beroepsinspanning is ook voor iedereen die zijn beroep met passie ( en niet alleen voor het geld ) uitoefent even groot.
  Hier ging het over de NVZ en de kritiek die geleverd wordt op het buiten schot houden van de Zorgverzekeraars, de NVZ heeft ook nog wel wat uit te leggen….
  Kortom veel calimero's en navelstaarders in de Toppen van onze gehavende gezondheidszorg; het is duidelijk voor een bepaalde groep mensen nooit genoeg en is het gras van de buurman altijd groener.

 • no-profile-image

  Jesse

  " Je haalt het teveel verdiende inkomen (overschrijding van een half miljard) terug. " => teveel verdiend inkomen ten opzichte van wat??

  Er zijn helemaal geen inkomens afspraken over max. te verdienen bedragen. Dus zijn er bij de specialisten ook geen overschrijdingen, dat is eenvoudigweg niet mogelijk. Het zijn enkel overschrijdingen van Klinks eigen falende systeem En uiteraard moet dat in de toekomst worden voorkomen, maar ga hier niet de specialisten de schuld van geven. Die hebben namelijk gewoon arbeid geleverd tegen gemaakte tariefafspraken. Niks gegraai dus).

 • no-profile-image

  Hoezo alles weg bij de specialisten? Je haalt het teveel verdiende inkomen (overschrijding van een half miljard) terug. Daarnaast moeten er andere maatregelen worden genomen. Iedereen moet daarvoor inleveren. Mensen aan de top van ziekenhuizen en zorgverzekeraars mogen net als specialisten best wat meer verdienen als gemiddeld. Alleen bij de specialisten steeg het inkomen ineens met 25%.

 • no-profile-image

  Jill

  @ Gavi: jij had waarschijnlijk beter gedijt in het oude communistische USSR. Iedereen een rijtjeshuis en een droge boterham lijkt me de beste oplossing om de economie om zeep te helpen. Neem aan dat het een grapje was. Het is zoals Roos en Margje al schrijven heel vreemd dat het principe van solidariteit/ de sterkste schouders dragen etc. door Klink.
  / Van der Veen en consorten wordt vertaald als: we halen alles weg bij een kleine groep specialisten( en inderdaad ook bij diegenen die net klaar zijn met de opleiding & die nooit veel/teveel? hebben verdiend).

 • no-profile-image

  Jill

  @ Gavi: jij had waarschijnlijk beter gedijt in het oude communistische USSR. Iedereen een rijtjeshuis en een droge boterham lijkt me de beste oplossing om de economie om zeep te helpen. Neem aan dat het een grapje was. Het is zoals Roos en Margje al schrijven heel vreemd dat het principe van solidariteit/ de sterkste schouders dragen etc. door Klink.
  / Van der Veen en consorten wordt vertaald als: we halen alles weg bij een kleine groep specialisten( en inderdaad ook bij diegenen die net klaar zijn met de opleiding & die nooit veel/teveel? hebben verdiend).

 • no-profile-image

  Margje

  Het is zeker zou dat iedereen zijn bijdrage moet leveren aan de tekorten die er zijn en nog veel meer zullen ontstaan. Maar iedereen in een rijtjeshuis en iedereen een gewone boterham is een beetje vreemd als de mate van inspanning, investering en grootte van (beroeps) risico ook niet gelijk is. Naar verhouding levert iedereen in. Helemaal waar. Maar tot nu toe bleven de zorgverzekeraars wel opvallend buiten beeld.
  Terwijl zij, idd zoals Roos schrijft, als een van de weinigen geen problemen ervaren. Want de specialisten leveren sinds januari al 13% in. De patienten hebben al meer financiele bijdragen moeten leveren sinds een paar jaar.
  Dus: iedereen levert in, maar wel volgens een rechtvaardig systeem. En dat terwijl Klink's ambtenaren hun eigen plannen niet eens kunnen toelichten en fouten maken die over heel essentiele zaken gaan (zie eigen bijdrage huisarts).

 • no-profile-image

  Gavi

  Hé ja, we blijven 'm maar doorschuiven die zwarte piet! Wouter, wil jij nog eens dat lijstje van de salarissen van zorgbestuurders hier ophangen? En die van de leasebakken die voor de deuren van de ziekenhuizen geparkeerd staan.
  Zorgverzekeraars moeten natuurlijk bezuinigen, én de ziekenhuizen en eerst op de topsalarissen die we met ons allen ophoesten en daarna op de bizarre vastgoeduitgaven, op de enorme gebouwen en de extravagante kantoorruimtes. En zo ook de zorgbazen. Bezuinigen betekent volgens mij nog steeds dat je begint om de overtollige luxe te schrappen en niet de noodzaken.
  Als vergelijk: de dure penthouse wordt een rijtjeshuis, het banketbakkersbroodje met roomboter bereid een gezonde volkoren boterham, de krant alleen in het weekend en even niet uit eten of naar een 4sterren hotel op vakantie. De schijf van vijf blijft, de zorgpremie wordt betaald, het gas en licht en de noodzakelijke verzekeringen.
  Zo werkt bezuinigen! Al sinds mensenheugenis!
  Bezuinigen op andermans portemonnaie en zelf gaan flierefluiten aan de Côte d'Azur heet anders!

 • no-profile-image

  Roos

  Heel goed dat hier nu eindelijk naar gekeken gaat worden. Het is bizar hoe lang ze buiten schot blijven. Hopen dat het ook echt op iets uitdraait. Helemaal eens met Jill: zorgverzekeraars hebben een te grote invloed op de politiek waardoor ze buiten schot zijn gebleven.
  Het is toch bizar dat iedereen het zwaar heeft in de zorg: de patient ivm hogere eigen bijdragen, de ziekenhuizen ivm tekorten/schulden, de specialisten die als zelfstandig ondernemers grote financiele risico's lopen met Klink's beleid maar dat bij de zorgverzekeraars geen vuiltje aan de lucht is?
  En wat een verschil of je individuen (medisch specialisten) kort zonder onderscheid te maken naar hun specifieke omstandigheden (denk bijv aan de startende specialist die zojuist zijn goodwill lening is aangegaan)of dat je organisaties kort.

 • no-profile-image

  Jill

  Fijn dat ook hier eens kritisch naar gekeken wordt.

  Eelke van der Veen, de PVDA man die de zorgpremie zogenaamd niet omhoog wil voor de burger en daarom 'alles bij de specialisten weg wil halen', verdiende in 2005 nog - jawel- € 260.000 SALARIS bij Agis. Dus geen omzet waarvan nog praktijkkosten etc. moesten worden betaald, nee, € 260.000 salaris!! De Zorgverzekeringen hebben duidelijk een te grote vinger in de politieke pap.

Of registreer u om te kunnen reageren.