Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Steunkousen kosten zorg jaarlijks 20 miljoen

Het voorschrijven en dragen van de therapeutisch elastische kous (steunkousen) kost de zorg jaarlijks ruim 20 miljoen euro. De hoge kosten worden vooral veroorzaakt doordat bij veel mensen elke dag een thuiszorgmedewerker langs moet komen om te helpen met het aan- en uittrekken van de kousen. Dat stelt arts-epidemioloog Arina ten Cate-Hoek van het Maastricht UMC.
Steunkousen kosten zorg jaarlijks 20 miljoen

Ten Cate-Hoek, die ook bij de trombosedienst werkt, heeft van ZonMw subsidie gekregen voor een onderzoek naar het verkorten van de tijd dat een patiënt steunkousen moet dragen.

Kostenreductie

In Nederland krijgen jaarlijks ruim dertigduizend mensen trombose. Door de vergrijzing zal het aantal patiënten met trombose nog groeien, verwacht de art-epidemioloog. Als een deel van die groep minder lang steunkousen hoeft te dragen, zullen de kosten met de helft afnemen, aldus Ten Cate-Hoek.

Voorschrift op maat

De meeste patiënten moeten de elastische kousen twee jaar lang dragen. Een beperkt onderzoek heeft volgens de Maastrichtse arts al uitgewezen dat er heel wat mensen zijn die ook geholpen zijn als ze de kousen veel minder lang dragen. Ten Cate-Hoek denkt daarom dat het algemene voorschrift voor steunkousen vervangen moet worden door een individueel voorschrift. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Steunkousenmachine in verzekering
‘Zorgkosten circa 130 a 140 miljard euro in 2025’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Gerelateerde tags

5 reacties

 • no-profile-image

  tineke

  Vaak is het al voor een deel op te lossen door steunpanty's of kniekousen te kopen en die kunnen de mensen wel gemakkelijk zelf aantrekken en is er geen hulpmiddel nodig of thuiszorg.en deze kousen steunen in de meestegevallen voldoende

 • no-profile-image

  Tonny

  Veel clienten met CVI (chronische veneuze insufficientie) moeten hun leven lang therapeutisch elastische kousen (TEK) dragen, ook immobiele patienten krijgen bv oedeem in de benen door verminderde spierpompwerking. Het preventief dragen van TEK voorkomt oedeem en daarmee een ulcus van het onderbeen in veel gevallen. Een wond behandelen kost veel meer dan preventief TEK vergoeden.
  Juiste aan- en uittrekhulpmiddelen kunnen wel een besparing opleveren maar kan niet bij iedereen.

 • no-profile-image

  lymfje

  En ik ken mensen die geen trombose hebben, maar lymfoedeem of lipoedeem die levenslang iedere dag kousen moeten dragen. Zij hebbben vaker kousen nodig dan er nu worden verstrekt, en maatwerk bovendien, dus kostbaar.

  Waar blijven de bezuinigingen die mogelijk zijn wanneer aantrekhulpen algemeen worden gebruikt door clienten/patienten? Niet iedereen zal het zelf kunnen leren, maar op 2 x daags bezoek van thuiszorg, resp. verzorgende van een instelling valt misschien wel het meest te besparen.

 • no-profile-image

  Johanna

  En ik ken mensen die na een spataderoperatie er na drie maanden door de kousenleverancier op worden gewezen dat zij nieuwe kousen mogen bestellen, terwijl de arts die niet voorschrijft

 • no-profile-image

  heleen

  ik ken mensen die geen trombose hebben maar eenmaal aangemeten die kousen voor altijd blijven dragen..Noodzaak?

Of registreer u om te kunnen reageren.