Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

NZa: Ggz mag budget blijven overhevelen

De geestelijke gezondheidszorg mag in 2012 doorgaan met geld overhevelen van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw) en andersom. De tijdelijke oplossing voor het budgetknelpunt in de GGZ is een succes, zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
NZa: Ggz mag budget blijven overhevelen

In totaal maakten 25 instellingen gebruik van de wisselmogelijkheid. Vier instellingen hevelden geld over van Zvw naar AWBZ voor een bedrag van ongeveer 3,5 miljoen. De overige 21 instellingen brachten bijna 21 miljoen over van de AWBZ naar de Zvw.

Aanpassing regeling

De minister heeft het voornemen om in 2013 in de GGZ prestatiebekostiging in te voeren, en om zorgverzekeraars de AWBZ te laten uitvoeren. Omdat een structurele oplossing moet aansluiten bij de gekozen beleidslijnen vanaf 2013 wacht de NZa de nadere invulling van het beleid van de minister hierover af. Zodoende blijft de overhevelingsregel Knip GGZ nog een jaar langer van kracht.

Meer extramuraal en kortdurend

Sinds 2008 zijn de extramurale zorg en het eerste jaar klinische zorg in de GGZ overgeheveld van de AWBZ naar de Zvw. De langdurende intramurale zorg is in de AWBZ gebleven. Instellingen zetten steeds meer extramurale zorg in en kortdurende trajecten, waardoor er geld overblijft voor bedden in de langdurende GGZ en de geneeskundige GGZ geld tekort komt. Met het formulier is het mogelijk om geld uit de AWBZ voor zorg die onder de Zvw valt in te zetten en andersom. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

4 reacties

 • no-profile-image

  zorgverlener

  door de toegenomen bevolkingsgroep, die zich onder ggz mogen scharen, moet je wel overhevelen om de mensen met een kluitje in het riet te stueren

 • no-profile-image

  huubke

  dan kan iedere gestoorde(wie niet?) wel voortaan ingeschreven staan

 • no-profile-image

  W.F.Willems

  En dat allemaal door die sufferd van een Simons, nog veel erger dan het duo Brinkman/Dees. Conclusie: The lunatics have taken over the asylum.

 • no-profile-image

  criet

  blijven googelen, om de schijn op te houden, zou ik maar zeggen

Of registreer u om te kunnen reageren.