Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

VGZ introduceert no-claim in zorgverzekering

Als eerste zorgverzekeraar in Nederland voert VGZ een no-claim in voor de aanvullende polis. Verzekerden kunnen daardoor 10 tot 20 euro per maand voordeliger uit zijn.
VGZ introduceert no-claim in zorgverzekering

‘Wie bij ons geen kosten claimt, krijgt het jaar erna 10 procent korting op de premie, net als bij een autoverzekering', aldus een woordvoerster van VGZ dinsdag. ‘De grens ligt bij 40 procent korting, die na 4 jaar kan zijn bereikt.'

Aanvullende polis

De zorgverzekeraar hoopt dat klanten de aanvullende polis bewuster gaan gebruiken. 'De ene keer betaal je een nota zelf, de andere keer dien je de nota in bij ons.' De korting geldt voorlopig voor drie pakketten: hulp in het buitenland, fysiotherapie en tandzorg.

Bewuzt

Mensen hebben volgens VGZ vaak het gevoel oververzekerd te zijn en geven aan geen belangstelling meer te hebben voor brede aanvullende pakketten met onderdelen waar ze geen gebruik van maken. Daarom kiezen steeds minder mensen voor een aanvullend pakket, aldus VGZ. Voor de no-claimverzekering wordt de nieuwe naam Bewuzt gebruikt. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Premie Menzis omlaag
DSW houdt premie gelijk in 2013
Zorgpremie twintig euro hoger

7 reacties

 • no-profile-image

  Peter

  Als bedrijfskundige ben ik al een aantal jaren werkzaam in de zorg. Daarbij weet ik dat je als bedrijfskundige de plank soms flink mis kan slaan, zorg kun je vaak niet 'bedrijfskundig' benaderen. Dit is zo'n voorbeeld hiervan, je kunt een zorgverzekering niet vergelijken met een autoverzekering. Zie ook persbericht van de fysiotherapeuten in MedicalFacts.

  Met dit soort no-claim verzekeringen ga je bijvoorbeeld niet snel naar de 1e lijn als je bepaalde klachten heb. Bij toename van deze klachten wordt je immers doorverwezen naar de 2e lijn en die zal met grover geschut de aandoening behandelen. Resultaat voor mij als patiënt: toename klachten en klachtenduur & vervelender behandeltraject. Resultaat verzekeraar: toename kosten (2e lijn), maar dat is hun risico.

  Geachte verzekeraar, wij als patienten zijn geen auto's. Auto's kunnen nog jaren met schade doorrijden, wij als patiënten niet!

 • no-profile-image

  Monty7

  Schande dat al weer de mensen die niet bewust kiezen om ziek te worden hier weer voor gestraft worden want zij btalen het volle pond. Het is alleen maar weer reclame om klanten te trekken

 • no-profile-image

  anoniem

  Ik wacht op de ziektekostenverzekering met een korting op de premie voor kinderlozen (bewust en ongewild). Een bijdrage aan het afremmen van de groei wereldbevolking draagt toch bij aan een betere verdeling van schaars wordend goed, de gezondheidszorg.

 • no-profile-image

  Annemieke

  BIZAR!!!!! Je mag dus ook hier weer boeten omdat je buiten je schuld om ziek bent! Het is mijn verzekering maar dit is te gek voor woorden! Je betaald al het volle pond eigen bijdrage, daarnaast heb je aanpassingen en hulp in huis nodig waar je voor moet betalen en daarnaast n je 100% afgekeurd dus minimum inkomen! Lekker sociaal dit verzekeringstelstel! Geloof dat ik maar over moet stappen!

 • no-profile-image

  tercan

  zie je nou wel, dan begin je welk schrik te krijgen?
  Kunnen dan ook niet meer verplichten een ziektekostenverzekering wettelijk te sluiten

 • no-profile-image

  @ Maarten

  Enige nuance: de risicoverenining is alleen voor zaken in het basispakket. Dit gaat om zaken uit de aanvullende verzekering. Het is trouwens niet perse erg dat mensen bewuster omgaan met zorggebruik.

 • no-profile-image

  Maarten

  Daar gaat de solidariteit tussen de gezonden en de zieken. Dus nu betalen de zieken (veel) meer eigen bijdragen EN (veel) meer premie. En als VGZ dit doet, dan moeten de anderen volgen. Hier moet de overheid een einde aan maken. Daarnaast is dit een sterk bewijs dat de risicoverevening niet voldoende werkt.

Of registreer u om te kunnen reageren.