Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Voor een miljard aan foute zorgdeclaraties’

Zorgverzekeraars vergoeden op grote schaal behandelingen die patiënten helemaal niet hebben gekregen. Dat meldt de Telegraaf vandaag.
‘Voor een miljard aan foute zorgdeclaraties’

Veel declaraties zijn uit de lucht gegrepen of worden zodanig uitgebreid dat een veel grotere beloning voor de behandelend arts of instelling overblijft. Ook zijn de manieren van declareren vaak zo ingewikkeld, dat het bijna onmogelijk is om een rekening zonder fouten in te leveren. Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie bevestigen de misstanden die de Telegraaf signaleert.

Declaraties

In 2010 wisten zorgverzekeraars voor ruim een miljard euro aan fout gedeclareerde rekeningen boven water te krijgen. Volgens een woordvoerster van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie worden de frauduleuze declaraties in de hand gewerkt door de zogenoemde DBC-tarieven (Diagnose Behandel Combinatie). “Het systeem prikkelt om zoveel mogelijk te declareren'', meent Wind. Ook zorgverzekeraars werken de fraude in de hand. Zij houden slechts steekproeven en dat blijkt volgens Wind onvoldoende. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Zorgverzekeraars: meer onterechte delcaraties
Ggz laat dure declaraties liggen
Ministerie: declaratiesysteem niet onduidelijk

11 reacties

 • no-profile-image

  boos door alle veel te hoge verplichte kosten

  Ik was 10 minuten bij de reumatoloog binnen geweest, kwam ik er door een daaop volgende deklaratie van mijn complete eigen risico achter dat er 260 euro gedeclareerd is, geleverd product is verwijsbrief voor fysio.
  Ik had deze telfonisch verzocht af te geven maar ik moest er voor langs komen.
  Een telefoontje aan de verzekering leverde mij de opmerking op dat specialisten nou eenmaal duur zijn (uurtarief 6 x 260,-?) en als ik er problemen mee had moest ik maar contact met de arts op nemen. Uiteraard ga ik dat niet doen omdat ik van die arts afhankelijk ben (reuma).
  Een kennis van mij laat een metaalsplinter uit zijn oog verwijderen in het Amphia en er wordt gewoon een dagbehandeling gedeklareerd.
  De verzekering gebeld welke vervolgens mededeeld dat die daar niets mee doen en het gewoon gaat uitbetalen. M.i. gewoon fraude van het ziekenhuis. Het ziekenhuis verrijkt zich dus over de rug van de zorgverzekering waarvan de verzekerden (en de maatschappij) uiteindelijk weer de dupe zijn. Ik betaal een behoorlijk bedrag aan zvw premie van mijn salaris + zorgverzekering + verplicht pensioen terwijl ik al een oudedagsvoorziening heb in principe. Aanpakken die valse declaraties en een vette boete er op! Ik hoop dat ze er nu eindelijk wat aan gaan doen qua controle etc.

 • no-profile-image

  Peter de Wit

  Goed idee die facturen. Transparantie mag ook gelden voor de patient want die betaald uiteindelijk alles via zijn premie en de belasting.

 • no-profile-image

  zorgverlener

  transparant werken kan pas als de klant ook de rekening gepresenteerd krijgt
  worden we eindelijk wijs en decentraliseren en kleinschalig maken van de zorg

 • no-profile-image

  adje rem

  De hele Zorg is vergeven van mensen die betaald worden voor de baan die zij hebben. Als dit ambtenaren zijn dan worden zij ""ambtshalve betaald. Soms werken zij ook nog in die baan . Soms ook nog nuttig,maar dat kan niet extra gedeclareerd worden. De DBC~`s zijn uitgevonden om kosten te besparen en declaraties inzichtelijker te maken.
  Case: patient wordt 11.00 uur opgenomen. 12.00 uur diagnose gesteld, waaraan een dbc-prijskaartje hangt van
  € 5000,00.
  Patient overlijdt om 6.00 uur.
  Gedeclareerd wordt .......??
  € 5000,00 , geheel juist volgens het dbc-motto: makkelijker kunnen we het niet declareren, misschien nog wel duurder. Als dit niet klopt , zie ik wel een reactie en ben ook ik "" verbijsterd"".

 • no-profile-image

  verbijsterd

  In 2005 lag mijn echtgenote ter observatie in het Meander Ziekenhuis te Amersfoort. Nadien ontvingen wij een overzicht van de verzekeraar (Aegis) waarop een operatie werd gedeclareerd. Toen wij dit aangaven bij Aegis zei men daar contact op te gaan nemen met het ziekenhuis. Vervolgens werden wij teruggebeld met de mededeling dat mijn echtgenote toch echt geopereerd was. Valse declaraties zijn dus niet van de laatste jaren, en verzekeraars doen niet erg hun best om dit tegen te gaan!

 • no-profile-image

  Brink

  Dit verschijnsel is niet iets van de laatste jaren. In de 70er jaren van de vorige eeuw constateerde ik al dat er teveel werd gedeclareerd bij de verschillende onderzoeken of onderzoeken die niet werden gedaan maar wel vergoed. Hier moest vooral over worden gezwegen. Er werd toen al in een ziekenhuis per jaar voor vele honderdduizenden guldens teveel gedeclareerd, op macro niveau ging het toen ook al om heeeeel veel geld. En dat is na 45 jaar nog niet veel anders geworden.

 • no-profile-image

  poespas

  En alsmen het eld bij de zorgverzekering moet men op de knieen en smeken voor men er enigszins op reageert.

 • no-profile-image

  DGo

  Een patiënt kan een factuur op geen enkele wijze controleren!!
  Er staan soms verrichtingen of behandelingen op een factuur die de patiënt niet heeft ondergaan of andersom. Dat is inherent aan het systeem.

 • no-profile-image

  DGo

  Een patiënt kan op geen enkele wijze de factuur controleren! Er staan soms activiteiten op die de patiënt niet heeft gezien en die ook niet zijn uitgevoerd. Maar dat is inherent aan het systeem.

 • no-profile-image

  H. Verhoeven

  Is te voorkomen door ook de patient een kopierekening te sturen. Patient kan bij vermoeden foutieve declaratie verzekeraar inlichten.

 • no-profile-image

  DGo

  Is er ook gekeken naar de DBC's die veel meer hebben gekost dan ze opleverden?

Of registreer u om te kunnen reageren.