Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

‘Meer crisisopnames ggz door eigen bijdrage’

Koepelorganisatie GGZ Nederland denkt dat een stijging van het aantal crisisopnames in de ggz te wijten is aan de eigen bijdrage voor patiënten. Steeds meer patiënten in de ggz stoppen met de behandeling, ondanks dat de behandelaar dat onverantwoord vindt.
‘Meer crisisopnames ggz door eigen bijdrage’

GGZ Nederland trekt deze conclusie uit een quickscan onder ggz-instellingen. Van de ggz-organisaties zegt tweederde dat patiënten stoppen met de behandeling. Het gaat om 6 procent van het totale aantal patiënten. Een kwart van de respondenten ziet een toename van het aantal crisisopnamen.

Zorgaanbod beperkt

De quickscan laat ook zien dat de helft van de bevraagde zorginstellingen het zorgaanbod beperkt en zelfs locaties sluit. 41 Procent zegt de focus te verleggen naar andere zorgvormen. Op deze manier wordt, aldus GGZ Nederland, het zorgaanbod beperkt. Het aantal arbeidsplaatsen krimpt met zo’n 5000 fte, zoals al eerder werd berekend. (Zorgvisie - Carolien Stam / foto: ANP Roos Koole)

Lees meer

Winst in ggz verdampt door hoge kapitaallasten
Verzekeraars gaan ggz-instellingen straffen
Ggz mijlenver achter met resultaatgegevens

Carolien Stam

4 reacties

 • no-profile-image

  hansje

  Er is een verschil tussen z en Z, maw er zijn nuances en juist door ggz-specialisten mogelijk goed te doorgronden?
  Ziek zijn hoef je aan deze instabiele mensen ter beoordeling niet over te laten
  Tenslotte naarmate het hen tegenzit zijn ze niet meer te bedaren of tot op redelijke tegemoetkomingen over te halen!

 • no-profile-image

  dorien

  Mismanagement over de jaren heen geeft dit tot gevolg... ook mismanagement zonder enige samenhang worden behandelingen ongebogen naar iets wat wel wordt betaald. Wanneer komt er een efficient beleid in de zorginstellingen

 • no-profile-image

  bezorgde2

  Inderdaad ziek is ziek. En ziek plus ziek moet zelfs dubbel betalen, nl. tweemaal de eigen bijdrage, € 220 + 200!

 • no-profile-image

  bezorgde

  Door de transitie van begeleiding ggz clienten van AWBZ naar Wmo, zou de gemeentelijke sociale dienst mogelijk voor mensen met een uitkering eerder kunnen constateren dat ze financieel klem komen te zitten, maar dan moet die instantie wel bewust de vinger aan de pols houden/geinformeerd worden door de begeleiding dat dit speelt en dat er een financiele drempel voor de toegang tot de specialist is: maar beter lijkt me om de drempel weg te halen: ziek is ziek.

Of registreer u om te kunnen reageren.