Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Rotterdam en CvZ kochten zorgschulden af

Gemeente Rotterdam heeft inmiddels een half miljoen euro teruggevorderd bij een groep mensen voor wie de gemeente de schulden bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis had helpen afbetalen. Dat zei wethouder Marco Florijn woensdag. Rotterdam gaf daar in 2011 in totaal 1 miljoen euro voor uit. Florijn verwacht dat de rest van het bedrag ook terugkomt.
Rotterdam en CvZ kochten zorgschulden af
Foto: ANP Casper Rila

Het 'voorschot' kwam vorige week naar buiten en deed veel stof opwaaien. De vroegere Sociale Dienst van Rotterdam bleek te hebben geholpen om de schulden van 2500 uitkeringsgerechtigden bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis af te betalen. De gemeente wilde er zo voor zorgen dat de wanbetalers niet verder in de financiële problemen zouden komen. Anders zouden ze geen andere financiële verplichtingen meer kunnen aangaan. Bovendien zouden ze hun aanvullende verzekering kwijtraken.

Afgeboekt

De wanbetalers hadden een totale schuld van 7 miljoen euro. Een groot deel daarvan is afgeboekt door Zilveren Kruis, het resterende bedrag is opgehoest door het College van Zorgverzekeraars en een deel door de gemeente. De Rotterdamse gemeenteraad is niet ingelicht, omdat de Sociale Dienst de deal met de verzekeraar zelf mocht afsluiten.

Kritiek

De zaak werd woensdag besproken in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) vindt het afkopen van schulden van bijstandsgerechtigden een verantwoordelijkheid van de gemeente. Ze gaat er wel van uit dat de mensen in Rotterdam het geld gewoon zullen terugbetalen. Klijnsma reageerde op kritiek van VVD-Kamerlid Sjoerd Potters. Die vindt het afkopen van schulden onacceptabel. 'Wie zich in de schulden werkt, moet er zelf voor zorgen dat hij zijn zaken weer op orde krijgt', aldus Potters. (ANP)

Eén reactie

  • fgroot

    werkelijk schandalig dat deze wethouder hiermee wegkomt en de tweede kamer hier niets mee doet. Hoe denkt men dat dit valt bij al die Nederlanders die het ook moeilijk hebben en desondanks toch keurig hun premie betalen?

Of registreer u om te kunnen reageren.