Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

OM onderzoekt thuiszorgfraude terminale patiënten

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is een onderzoek gestart naar fraude in de thuiszorg aan terminale patiënten die 24 uur per dag zorg nodig hebben. Zelfstandig gediplomeerde verzorgenden die werden ingehuurd voor deze patiënten besteedden de zorg uit aan ongediplomeerden om zo extra geld op te kunnen strijken. Dat meldt de NOS.
OM onderzoekt thuiszorgfraude terminale patiënten

De gediplomeerde verzorgenden waren ingehuurd door een Amsterdamse zorginstelling en declareerden 375 euro per dag voor de zorg aan patiënten die in hun laatste levensfase zitten zonder deze patiënten zelf te zien. De ongediplomeerde thuiszorgers kregen 50 euro per dag uitbetaald. Omdat de feitelijke zorg werd uitgevoerd door geronselde verzorgers is het OM van mening dat patiënten risico's hebben gelopen.

Fraude in de zorg

Zorgfraude is een structureel probleem dat de maatschappij jaarlijks veel geld kost. Het dossier bevat artikelen over frauduleuze praktijken, fraudebeheersing en foutieve declaraties.

IGZ

De zaak kwam aan het licht omdat een van de vrouwen zich versprak toen een Amsterdamse patiënt thuis onwel werd. Hierop zijn twee vrouwen aangehouden. De Amsterdamse zorginstelling die de gediplomeerde verzorgenden inhuurde heeft direct aangifte bij de politie gedaan en de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de hoogte gesteld. Andere zorginstellingen zijn voor dit soort praktijken gewaarschuwd.  (NOS)


Gerelateerde tags

3 reacties

  • bresker

    de konklusie is nu wel duidelijk: dit werk mag en moet slechts onder een gezagsverhouding verricht worden.

  • Arjan M

    Lijkt me helder dat deze zogenaamde gediplomeerde zorgverleners, hun Diploma moeten inleveren.

  • cobie

    Schande

Of registreer u om te kunnen reageren.