Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

ZN: ‘6,5 procent van verzekerden is overgestapt’

Op basis van de voorlopige cijfers van informatiecentrum Vektis blijkt dat 6,5 procent van de verzekerden per 2015 overstapt naar een nieuwe zorgverzekering, aldus Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Dat zijn iets minder dan 1,1 miljoen verzekerden. Dit voorlopige cijfer ligt iets hoger dan het voorlopige cijfer van vorig jaar (5,7 procent). Het definitieve overstapcijfer kwam toen uit op 6,5 procent.
ZN: ‘6,5 procent van verzekerden is overgestapt’
Foto: ANP XTRA Koen Suyk

Verzekerden konden tot 1 januari 2015 hun zorgverzekering opzeggen. Tot uiterlijk 1 februari 2015 heeft men de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Verreweg de meeste overstappers hebben al een nieuwe zorgverzekering afgesloten. Een grote meerderheid van de verzekerden blijft trouw aan de eigen zorgverzekeraar. Begin april publiceren ZN en Vektis het definitieve overstappercentage vergezeld van een uitgebreide analyse van de overstapcijfers.

Jaren Definitieve overstappercentage
2013/2014 6,5%
2012/2013 7,2%
2011/2012 6%
2010/2011 6%
2009/2010 5,5%
2008/2009 4,1%
2007/2008 3,5%
2006/2007 3,5%

4 reacties

 • ppep

  Veel overstappers zijn aangespoord over te stappen door partijen die daar geld mee verdienen. Het wordt hoog tijd dat de AFM hier toezicht op gaat houden, want het is voor 75% provisiegedreven handel.

 • FJJ Conijn

  Eens met beide voorgaande reageerders.

 • B.

  Wat een volstrekt nutteloze exercitie is dit toch weer elk jaar. De consument wordt voorgespiegeld dat hij voordeliger uit is, switcht op basis een mooi verhaal, maar totaal onvergelijkbare voorwaarden en komt er pas in het ziekenhuis achter waar hij nu echt voor gekozen heeft. Al die verzekeraars kunnen de vele miljoenen aan reclamegeld beter besteden aan lagere premies en/of een betere dekking.

 • Petrus

  Hoe zou dit percentage er uit zien als je het op concernniveau zou bekijken? Ik denk dat veel consumenten niet in de gaten hebben dat je alleen een ander pakket kiest binnen hetzelfde concern...
  Het zou goed zijn als ook dat eens bekeken werd. Dit cijfer zegt allemaal niet zoveel meer na alle fusies van de afgelopen jaren....

Of registreer u om te kunnen reageren.