Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Meander MC laat verzekerden VGZ langer wachten

Verzekerden van VGZ moeten zes weken extra wachten bij het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. De verzekeraar heeft volgens het ziekenhuis niet genoeg zorg ingekocht.
MeanderMedischCentrum_450.jpg
Het nieuwe ziekenhuis heeft een aanzuigende werking. - Foto: Meander

In het eerste kwartaal zag het Meander Medisch Centrum al aan de declaraties dat de contracten met enkele verzekeraars niet zouden passen. Er kwamen aanzienlijk meer patiënten dan was ingeschat, ze waren ouder en ze hadden ook zwaardere zorg nodig dan waar rekening mee was gehouden. Het Meander wijt de extra toestroom van patiënten aan de aanzuigende werking van de nieuwbouw. ‘We leveren goede zorg en patiënten liggen hier op mooie eenpersoonskamers’, zegt René van Dijk, lid raad van bestuur van het Meander. ‘Er komen meer patiënten uit de randen van ons werkgebied en ook daarbuiten. Voor sommige zorg hebben we een bovenregionale functie. We doen veel hematologie, cardiologie, geriatrie, maag/darm/lever-aandoeningen en oncologie.’

Meander: overschrijding van vele, vele miljoenen dreigt
Het Meander heeft na het eerste kwartaal aan de bel getrokken bij de verzekeraars en met de meeste nieuwe afspraken kunnen maken. Dat lukte alleen niet met VGZ. Deze verzekeraar houdt het ziekenhuis in Amersfoort aan het afgesproken budgetplafond voor 2016. Van Dijk: ‘De verzekeraar zegt dat als ze ons meer budget geven, dat een ander ziekenhuis minder geld krijgt. Ik begrijp best dat dit een lastige schuifpuzzel voor ze is, maar Meander heeft te maken met de lokale situatie. Als we in dit tempo het hele jaar patiënten helpen, dan overschrijden we voor vele, vele miljoenen euro’s het afgesproken budget. We moeten ook denken aan een gezonde bedrijfsvoering. We leveren elk jaar al voor miljoenen euro’s  extra zorg waarvoor verzekeraars niet betalen. In dit tempo doorgaan zou betekenen dat onze kosten de spuigaten uitlopen. We hebben in nauw overleg met VGZ besloten het gecontracteerde budget uit te smeren over het hele jaar.’

Langer wachten voor VGZ-verzekerden
Dat heeft gevolgen voor verzekerden van VGZ. Patiënten van deze verzekeraar moeten zes weken extra wachten. De extra wachttijd geldt overigens alleen voor nieuwe patiënten die planbare zorg nodig hebben. Als het om acute zorg gaat, of als mensen al in behandeling zijn, krijgen ze altijd zorg. Van Dijk: ‘We betreuren het zeer dat een klein deel van onze patiënten niet terecht kan in ons ziekenhuis. Het voelt niet goed, want we willen het liefste iedereen direct helpen. We verwijzen mensen nu door naar de zorgbemiddeling van VGZ.’

Ook problemen met CZ en Multizorg
Met CZ en Multizorg had het Meander aanvankelijk dezelfde problemen. Met CZ zijn op 18 juli constructieve afspraken mee gemaakt. ‘We hebben de financiële risico’s anders belegd’, zegt Van Dijk. ‘Voor een overschrijding van het budget voor dure medicijnen ligt die bij de verzekeraar. Voor minder dure patiëntenzorg ligt het bij het ziekenhuis.’ Met Multizorg is Meander nog in gesprek. ‘Multizorg erkent onze problemen. We hebben er vertrouwen in dat er een passende oplossing komt.’

VGZ is verbaasd
Zorgverzekeraar VGZ is verbaasd over de eenzijdige stap van Meander. ‘We zijn verbaasd dat het ziekenhuis onderscheid gaat maken tussen patiënten van verschillende verzekeraars. Dat vinden wij heel vreemd’, zegt woordvoerder Karen van Rijsewijk. ‘Het getuigt niet van een klantvriendelijke opstelling. Het is een meningsverschil tussen de verzekeraar en het ziekenhuis. Daar mogen klanten niet de dupe van worden. We zijn met het ziekenhuis een totaalbedrag overeengekomen voor de zorg aan alle VGZ-verzekerden in 2016. Samen met het ziekenhuis hebben we naar het verzekerdenaanbod gekeken, en dit is ruim ingeschat opgenomen in de afspraak. Ook met de andere punten die Meander noemt, is al rekening gehouden in de overeenkomst die we met elkaar hebben gesloten.’ VGZ en het Meander zoeken nog naar een oplossing.

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier zorginkoop.

Gerelateerde tags

Of registreer u om te kunnen reageren.