Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Röntgendokters lanceren landelijke diagnostiek-keten

De Röntgendokters hebben hun eerste locatie in Breda geopend. De ambitie is een landelijke keten voor eenvoudige diagnostiek in de eerstelijnszorg. ‘We onderscheiden ons met servicegerichtheid, kwaliteit en 25 procent lagere kosten’, zegt zorgondernemer Erik Schoones.
Erik-Schoones-450.jpg
Zorgondernemer Erik Schoones.

‘De eerste patiënten zijn al binnen’, zegt zorgondernemer Erik Schoones. Op 8 mei hebben De Röntgendokters hun eerste locatie in het centrum van Breda geopend. In het pand dicht bij de Grote Markt, met een eigen voorziening om te parkeren, kunnen patiënten terecht voor röntgenfoto’s, echo’s, hartfilmpjes, bloedonderzoek en onderzoek om de botdichtheid te bepalen. Het zijn de vijf onderzoeken die huisartsen het vaakst voorschrijven. ‘Patiënten kunnen hier binnenlopen nadat ze van de huisarts een verwijzing hebben gehad. Binnen twee uur hebben ze de uitslag. Ondertussen kunnen ze bijvoorbeeld hun boodschappen doen, want we zitten naast de AH.’

Lang wachten op diagnostiek
Patiënten moeten volgens Schoones nu onnodig lang wachten voordat ze in het ziekenhuis terechtkunnen voor onderzoek. Bovendien moeten ze ook weer dagen, en soms zelfs weken, wachten op de uitslag. Dat hoeft bij De Röntgendokters niet. Mensen kunnen binnenlopen met een verwijzing van de huisarts. De nieuwe zorgonderneming hanteert ruime openingstijden. Ook in de avonduren en op zaterdag kunnen patiënten er terecht. De locaties worden gevestigd in het centrum van steden, zodat ze goed bereikbaar zijn. De kwaliteit van de onderzoeken doet volgens De Röntgendokters niet onder voor die van ziekenhuizen. De Röntgendokters werken met moderne en veilige apparatuur. Op de locatie in Breda werken drie radiologen en enkele gecertificeerde laboranten. ‘We willen ons onderscheiden met servicegerichtheid en kwaliteit. We willen patiënten en huisartsen sneller helpen.’

Onderzoek is kwart goedkoper
De kosten van de onderzoeken zijn tot een kwart lager dan wat ziekenhuizen in rekening brengen. Schoones wijt het verschil aan kosten aan de overhead die in ziekenhuizen aanzienlijk hoger is. Wordt de nieuwe onderneming niet een concurrent voor ziekenhuizen? ‘We zijn er niet op uit om het ziekenhuizen lastig te maken. Moeten we alles bij het oude laten? Nee, dit is gewoon marktwerking. Wij denken dat we onderzoeken efficiënter kunnen doen.’ Schoones is wel in gesprek met het Amphia Ziekenhuis in Breda over samenwerking. ‘Als patiënten vervolgonderzoek nodig hebben, bieden wij onze onderzoeken, zodat die niet opnieuw hoeven te worden gedaan. We willen graag onderdeel worden van de lokale zorgketen.’

Huisartsen verwijzen door
De rol van huisartsen is erg belangrijk. Zij zijn het die patiënten doorverwijzen. De Röntgendokters hebben alle huisartsen van tevoren in Breda benaderd. De radiologen zijn daarna bij alle huisartsen langs geweest om hen nader te informeren. Circa veertig huisartsen in Breda hebben aangegeven enthousiast te zijn over het initiatief en zullen patiënten gaan doorsturen.

Crowdfunding levert 3,5 ton op
Voor de financiering van de nieuwe onderneming hebben de initiatiefnemers beroep gedaan op crowdfunding. Banken vonden het risico te hoog. Via het crowdfund-platform Collin Crowdfund haalden de zorgondernemers 3,5 ton startkapitaal op. De Röntgendokters betalen het bedrag binnen 66 maanden terug aan de 292 investeerders, met een vaste jaarlijkse rente van 8 procent.

Franchise van maatschappen radiologie
De ambitie is om over drie jaar een landelijke keten te hebben. In Amsterdam zal in de loop van 2017 de tweede locatie de deuren open. ‘Maar De Röntgendokters hoeven niet per se zelf nieuwe locaties te openen’, zegt Schoones. ‘We zijn op diverse plekken in het land in gesprek met maatschappen radiologie om mee te doen als franchise. We merken dat er interesse is om een deel van de maatschappen te verzelfstandigen. De radiologen uit het ziekenhuis kunnen dan bijvoorbeeld in een poolsysteem meedraaien bij De Röntgendokters.’

2 reacties

 • mirthe

  Dit is het Duitse model, daar wordt 330 miljard uitgegeven per jaar aan de weltschmerz van een hypochonder volk, de care is een ondergeschoven kindje. Misbruik ligt op de loer. Muenchen 30% te veel specialisten, laat zich raden wat dit betekent voor het budget van de Krankenkassen.

 • Langendijk

  Het verbaast mij keer op keer weer dat dit soort initiatieven zoveel platform krijgen.
  Ziekenhuizen kosten geld om 24/7 zorg te kunnen leveren, een ICU in de lucht te kunnen houden en zo voort.
  Kosten die verrekend dienen te worden in de prijs. Als diagnostiek uit het ziekenhuis ten dele verschuift naar ZBC's dan moeten de 'vaste lasten' over minder producten worden verdeeld. Die worden dan duurder. Omdat het de ZBC's uiteindelijk te doen is om winst te maken zal de overall rekening per saldo hoger uitvallen, daar hoef je geen econoom voor te zijn.
  Dan heb ik het nog niet over de kwaliteit van de geleverde verslagen. Uit eigen ervaring met diagnostische centra blijkt met enige regelmaat dat zaken gemist worden. Hiermee worden huisartsen op het verkeerde been gezet en is de patiënt uiteindelijk de dupe van snelle diagnostiek maar door onjuiste rapportage een verkeerde diagnose en dus onnodige behandeling of juist geen behandeling.
  Dat wil niet zeggen dat in ziekenhuizen niets gemist wordt. Met enige regelmaat wordt ik gebeld door huisartsen die diagnostiek hebben laten doen maar er niet uitkomen. Dan kan de specialist meekijken en de huisarts adviseren. Dit heeft aantoonbare meerwaarde dan AH to go diagnostische centra.

Of registreer u om te kunnen reageren.