Röntgendokters lanceren landelijke diagnostiek-keten

De Röntgendokters hebben hun eerste locatie in Breda geopend. De ambitie is een landelijke keten voor eenvoudige diagnostiek in de eerstelijnszorg. ‘We onderscheiden ons met servicegerichtheid, kwaliteit en 25 procent lagere kosten’, zegt zorgondernemer Erik Schoones.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Erik-Schoones-450.jpg
Zorgondernemer Erik Schoones.

‘De eerste patiënten zijn al binnen’, zegt zorgondernemer Erik Schoones. Op 8 mei hebben De Röntgendokters hun eerste locatie in het centrum van Breda geopend. In het pand dicht bij de Grote Markt, met een eigen voorziening om te parkeren, kunnen patiënten terecht voor röntgenfoto’s, echo’s, hartfilmpjes, bloedonderzoek en onderzoek om de botdichtheid te bepalen. Het zijn de vijf onderzoeken die huisartsen het vaakst voorschrijven. ‘Patiënten kunnen hier binnenlopen nadat ze van de huisarts een verwijzing hebben gehad. Binnen twee uur hebben ze de uitslag. Ondertussen kunnen ze bijvoorbeeld hun boodschappen doen, want we zitten naast de AH.’

Lang wachten

2
307

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

 1. Dit is het Duitse model, daar wordt 330 miljard uitgegeven per jaar aan de weltschmerz van een hypochonder volk, de care is een ondergeschoven kindje. Misbruik ligt op de loer. Muenchen 30% te veel specialisten, laat zich raden wat dit betekent voor het budget van de Krankenkassen.

 2. Lees alle reacties
 3. Het verbaast mij keer op keer weer dat dit soort initiatieven zoveel platform krijgen.
  Ziekenhuizen kosten geld om 24/7 zorg te kunnen leveren, een ICU in de lucht te kunnen houden en zo voort.
  Kosten die verrekend dienen te worden in de prijs. Als diagnostiek uit het ziekenhuis ten dele verschuift naar ZBC's dan moeten de 'vaste lasten' over minder producten worden verdeeld. Die worden dan duurder. Omdat het de ZBC's uiteindelijk te doen is om winst te maken zal de overall rekening per saldo hoger uitvallen, daar hoef je geen econoom voor te zijn.
  Dan heb ik het nog niet over de kwaliteit van de geleverde verslagen. Uit eigen ervaring met diagnostische centra blijkt met enige regelmaat dat zaken gemist worden. Hiermee worden huisartsen op het verkeerde been gezet en is de patiënt uiteindelijk de dupe van snelle diagnostiek maar door onjuiste rapportage een verkeerde diagnose en dus onnodige behandeling of juist geen behandeling.
  Dat wil niet zeggen dat in ziekenhuizen niets gemist wordt. Met enige regelmaat wordt ik gebeld door huisartsen die diagnostiek hebben laten doen maar er niet uitkomen. Dan kan de specialist meekijken en de huisarts adviseren. Dit heeft aantoonbare meerwaarde dan AH to go diagnostische centra.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.