Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

Bijeenkomst: Gamen fun of funest?

DeFabrique, Utrecht
122 Algemeen

Details evenement

22 november 2012
08:30 uur
DeFabrique, Utrecht
Brijder Jeugd en Universiteit Twente

Gameconferentie georganiseerd door Brijder Jeugd en Universiteit Twente
De thema’s 
De directe aanleiding van deze conferentie is het promotieonderzoek van Maria Haagsma (Universiteit Twente) naar problematisch gamegedrag onder jongeren en de ontwikkeling van een preventiemodule in samenwerking met Brijder Jeugd (onderdeel van Brijder Verslavingszorg). Daarnaast is er ook vanuit andere organisaties en disciplines veel aandacht voor het fenomeen gamen en volgen nieuwe ontwikkelingen zich in rap tempo op. Vandaar dit initiatief van Brijder Jeugd en Universiteit Twente.

Het doel van deze conferentie over gamen is om nieuwe inzichten uit zowel de wetenschap, de industrie als de praktijk bij elkaar te brengen. Aan de hand van plenaire sessies, workshops en discussies proberen we antwoorden te krijgen op de volgende vragen:

  • Wat is er tot op heden bekend over gamen? Hoeveel mensen en hoeveel jongeren gamen? Wat zijn de positieve en negatieve effecten? Zijn spelers in staat om fantasiewereld van realiteit te onderscheiden?
  • Hoe worden games gemaakt, wat zijn de verleidingen, hoe werken de onderliggende beloningsmechanismen?
  • Bestaat er een profiel van de verslaafde gamer en hoe ziet deze er uit? Welke interventies zijn er om overmatig gamen te voorkomen of te behandelen? Wat zijn de ervaringen hiermee?
  • Wat is serious gaming? Wanneer zet je deze toepassing in? Wat zijn de effecten?
  • Wat zijn de ervaringen en zorgen van ouders en opvoeders? Zijn deze terecht en wat kan hieraan worden gedaan?