Exclusief toegankelijk Registreer voor toegang tot Zorgvisie.nl Lees meer

Agenda

VNVA Lustrumcongres: Yes, we care! Zorgen voor Morgen

Academiegebouw Utrecht, Utrecht
232 Algemeen

Details evenement

05 oktober 2013
13:30 uur
Academiegebouw Utrecht, Utrecht
VNVA
200 euro

De geschiedenis van vrouwelijke artsen gaat in feite terug tot 1871. Aletta Jacobs is dan de eerste vrouw in Nederland die als student toegelaten wordt tot een universiteit. In 1878 slaagt zij voor het artsexamen. Vijftig jaar later, in 1928, wordt Cornelia de Lange benoemd tot de eerste vrouwelijke hoogleraar (in de kindergeneeskunde). Dat was de aanleiding voor de oprichting van de Vrouwelijke Artsen Reünie In Amsterdam (VARIA) in 1933 die later is overgegaan in de landelijke Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA). Leden zijn afkomstig uit alle medische disciplines en specialismen. Wij zijn ons als vrouwelijke arts zeer wel bewust van het grote belang van de voortrekkersrol van Aletta Jacobs.

De titel is “Yes, we care, zorgen voor morgen”. We werken dit thema uit met “verbeteren van onderwijs van meisjes: de sleutel tot verbeteren van gezondheid”. Omdat wij het ook van groot belang vinden dat mensen in andere delen van de wereld een betere gezondheid krijgen, is verbeteren van onderwijs voor meisjes wereldwijd als goed doel gekozen voor dit lustrumcongres. Binnen dit grote aandachtsgebied hebben wij het project "Samen lezen en schrijven" van Oxfam Novib gekozen.
Zorg is voor vrouwen en vrouwelijke artsen core business. Wij willen in het lustrumcongres aandacht besteden aan diverse facetten van zorg waar wij als vrouwelijke artsen bij betrokken zijn.

 

PROGRAMMA LUSTRUMCONGRES: YES, WE CARE! ZORGEN VOOR MORGEN
Zorgen voor de toekomst, door onderwijs en opleiding hier en elders; zorgen voor elkaar én voor jezelf; de kracht die we als vrouwen gezamenlijk uit (moeten) stralen.


Key-note speakers: Ronnie van Diemen, onze nieuwe Inspecteur-Generaal voor de Gezondheidszorg, Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib en Esther Madudu, verloskundige uit Oeganda en kandidate voor de Nobelprijs; zij zullen dit thema uitwerken.

 

 

Eshter is een Oegandeze verloskundige. Zij staat symbool voor alle Afrikaanse verloskundigen in de internationale campagne "Stand up for African mothers" die AMREF voert van 2012 tot en met 2015. Ze wordt tevens genomineerd voor de Nobelprijs van de vrede in 2015.

 

 

 

Amref

 

Workshops: Om ook voor onszelf goed te kunnen zorgen en ons functioneren te verbeteren zijn vier aansprekende workshops georganiseerd waaronder over presentatie, leiderschap, spreken en timemanagement.

Een paneldiscussie met als onderwerp: Hoe organiseren we duurzame zorg met een toenemende vraag vanuit het perspectief van patient, arts, zorgverzekering, opleiding en politiek. In deze paneldiscussie met vele vooraanstaande sleutelfiguren waaronder Diana Monissen, Henk van Gerven, Frits Schmidt, Wilna Wind, worden verschillende invalshoeken van de zorg gepresenteerd.

Een veiling voor het goede doel met daaraan gekoppeld de Fotowedstrijd: Yes, we care! en waarover u onderstaand meer kunt lezen.